Annons
Nyheter

Mindfulness-fader har lämnat jordelivet

Thich Nhat Hanh, buddhistmunken som tog mindfulnessmeditation till västvärlden, har avlidit 95 år gammal.
Han uppges ha lämnat det här livet fridfullt natten till lördagen.
Vietnam • Publicerad 22 januari 2022
Den vietnamesiske munken och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh har avlidit 95 år gammal. Arkivbild.
Den vietnamesiske munken och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh har avlidit 95 år gammal. Arkivbild.Foto: Richard Vogel/AP/TT

Förutom att han skrivit över hundra böcker om bland annat mindfulness och meditation var Thich Nhat Hanh en engagerad fredsaktivist som 1967 blev nominerad till Nobels fredspris av människorättskämpen Martin Luther King.

"Hans idéer för fred skulle, om de tillämpades, skapa ett monument över ekumenik, över världsbrödraskap, över mänskligheten", skrev King i sin motivering.

Annons

Efter att han rest till USA 1966 för att kampanja mot Vietnamkriget förbjöds han att återvända hem. Först 2005 var han välkommen till sitt hemland, som han besökte flera gånger, men han förblev bosatt i södra Frankrike under många år, tills 2018 då han flyttade tillbaka till Vietnam.

Thich Nhat Hanh myntade begreppet "engagerad buddhism" som innebär ickevåld, mindfulness och att tjäna sina medmänniskor.

– Buddhism måste vara engagerad i världen. Om den inte är engagerad är det inte buddhism.

Efter en stroke 2014 fick Thich Nhat Hanh svårt att gå och tala, men han sägs ha varit klar i huvudet in i det sista.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons