Annons
Nyheter

Mindre dåligt för soffliggarna

Ekonomi • Publicerad 13 april 2023
Kan lugnt sova vidare. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg

Pensionssparare som legat still i soffan och låtit förvalsfonden AP7 göra jobbet har haft en mindre dålig värdeutveckling på sina premiepensionspengar under 2022, jämfört med dem som gjort egna aktiva val.

Värdeutvecklingen för AP7 Såfa blev förra året minus 9,1 procent, under ett börsår som präglades av fallande kurser. Snittspararen som valt egna fonder hade en värdeutveckling på minus 11,7 procent, enligt Pensionsmyndigheten.

Annons

Även på lång sikt har soffliggarna haft en bättre värdeutveckling än snittspararen som gjort aktiva val. Den som inte har valt har haft en genomsnittlig avkastning på 9,0 procent per år sedan individens inträde i premiepensionen, medan spararen som gjort eget val på premiepensionens fondtorg haft en snittavkastning på 7,4 procent per år.

Rättad version: Nu rätt siffror i sista stycket.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons