Annons
Nyheter

Mineralfynd kan skynda på svensk uranbrytning

Politik • Publicerad 2 februari 2023
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att förbudet mot uranbrytning får konsekvenser för möjligheten att utvinna sällsynta jordartsmetaller. Arkivbild.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att förbudet mot uranbrytning får konsekvenser för möjligheten att utvinna sällsynta jordartsmetaller. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Redan före valet lovade de nuvarande regeringspartierna och Sverigedemokraterna att förbudet mot uranbrytning i Sverige skulle rivas upp.

Näringsminister Ebba Busch (KD) säger till Sveriges Radio Ekot att fyndigheterna av sällsynta jordartsmetaller kan skynda på processen med att upphäva förbudet.

Annons

– Det här förbudet som vi i dag har mot uranbrytning i Sverige får också stora konsekvenser på möjligheten att få loss andra nödvändiga metaller och mineraler för den gröna omställningen, säger Ebba Busch till Ekot.

Den rödgröna oppositionen inklusive Centerpartiet vill dock ha kvar förbudet mot uranbrytning.

– Jag köper inte argumentet att det skulle vara avgörande för att få upp de här jordartsmineralerna att man upphäver det här uranbrytningsförbudet, säger Vänsterpartiets energipolitiske talesperson Birger Lahti till Ekot.

Sedan Liberalerna partiledning den 20 januari fattade beslut om att säga ja till uranbrytning i Sverige finns en majoritet i riksdagen för ett upphävt förbud.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons