Annons
Nyheter

Minister mot riksrätt efter trängselkatastrof

Sydkoreas inrikes- och säkerhetsminister Lee Sang-Min är på väg att ställas inför riksrätt för sitt ansvar kring den stora trängselkatastrofen i Seoul i höstas.
Sydkorea • Publicerad 8 februari 2023
Sydkoreas opposition vill ställa inrikesministern inför riksrätt då den anser att han var högst ansvarig för brister i säkerheten vid trängselkatastrofen under halloweenfirandet i Seoul i höstas. Arkivbild från en minnesstund i november.
Sydkoreas opposition vill ställa inrikesministern inför riksrätt då den anser att han var högst ansvarig för brister i säkerheten vid trängselkatastrofen under halloweenfirandet i Seoul i höstas. Arkivbild från en minnesstund i november.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT

Det sydkoreanska parlamentet, där oppositionen har klar majoritet, har röstat för ett riksrättsåtal med 179 röster mot 109.

Lee har mött stor kritik för misstag som begicks vid halloweenfirandet i det stimmiga Seoul-området Itaewon den 29 oktober. 156 personer klämdes eller kvävdes till döds när rusningar i folkmassan orsakade en väldig trängsel.

Annons

En utredning kom fram till att det inte hade planerats tillräckligt inför firandet och att myndigheterna inte agerade som de borde ha gjort när människor började dö, men där pekades bara lokala tjänstemän ut som ansvariga.

I riksrättsmotionen anklagas Lee Sang-Min för att ha "underlåtit att vidta krisförebyggande åtgärder". Han stängs av från sin tjänst tills Sydkoreas konstitutionsdomstol har fattat beslut om ett riksrättsåtal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons