Annons
Nyheter

Ministern: "Inte läge att fylla poolen"

Regeringen uppmanar alla att tänka på vattenförbrukningen om värmen och torkan fortsätter.
Politik • Publicerad 15 juli 2021
Det är inte läge att sätta på vattenspridaren, enligt näringsminister Ibrahim Baylan. Arkivbild.
Det är inte läge att sätta på vattenspridaren, enligt näringsminister Ibrahim Baylan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han tillägger att uppmaningen särskilt gäller dem som befinner sig i en del av landet där det redan är torrt.

Baylan kom med uppmaning i samband med en pressträff efter torsdagens regeringssammanträde. Han uppgav då att markvattenhalterna är under eller mycket under det normala i Västra Götaland och i större delen av norra Norrland, enligt SMHI.

Annons

I de små grundvattenmagasinen är nivåerna under de normala för årstiden i delar av Götaland och delar av Jämtland, samt i Västerbottens och Norrbottens län. Det är, enligt Baylan, betydligt fler län i dag än för bara två veckor sedan som har låga grundvattennivåer i små magasin.

– Det visar på att även om man bor i ett län där situationen är bra just nu så riskerar det att förändras ganska snabbt, säger han.

Han uppgav att det, enligt Svenskt Vatten, är drygt 30 kommuner som hittills infört bevattningsförbud.

– Det är oerhört viktigt att man följer detta. Alternativet är att vi står inför en väldigt utmanande situation för dricksvattnet, inte minst i våra turistorter och inte minst när "hemester" blivit allt populärare, säger Baylan.

– Precis som under pandemin måste vi även här hjälpas åt så att vi får vattnet att räcka till för alla.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons