Annons
Nyheter

Minst 93 döda i bränderna – hus markeras med "X"

Minst 93 människor har bekräftats omkomna på Maui, i de dödligaste bränderna i USA på över 100 år.
Byggnader och bilar i Lahaina sprayas med ett "X" när sökandet efter offren intensifieras.
Samtidigt är det oklart om öns bårhus har kapacitet att hantera de stigande dödstalen.
USA • Publicerad 13 augusti 2023
Sök- och räddningsteam är på plats i Lahaina efter brandkatastrofen.
Sök- och räddningsteam är på plats i Lahaina efter brandkatastrofen.Foto: Rick Bowmer/AP/TT
Hawaiis guvernör Josh Green vid det mäktiga banjanträdet, som stått i Lahaina i 150 år och beskrivs som kuststadens hjärta. Trädet skadades i branden men står fortfarande kvar.
Hawaiis guvernör Josh Green vid det mäktiga banjanträdet, som stått i Lahaina i 150 år och beskrivs som kuststadens hjärta. Trädet skadades i branden men står fortfarande kvar.Foto: Rick Bowmer/AP/TT
I sökandet efter dödsoffer i Lahaina sprayas byggnader och bilar med ett "X" för att markera att de letat efter kroppar på platsen och "HR" (human remains) när mänskliga kvarlevor hittats.
I sökandet efter dödsoffer i Lahaina sprayas byggnader och bilar med ett "X" för att markera att de letat efter kroppar på platsen och "HR" (human remains) när mänskliga kvarlevor hittats.Foto: Rick Bowmer/AP/TT
Räddningsarbetare i Lahaina arbetar tillsammans med likhundar för att identifiera mänskliga kvarlevor.
Räddningsarbetare i Lahaina arbetar tillsammans med likhundar för att identifiera mänskliga kvarlevor.Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Bland askhögar, byggnader i ruiner och skal av sönderbrända fordon pågår ett intensivt och mödosamt arbete med att lokalisera och räkna dödsoffer i kuststaden Lahaina på ön Maui.

Insatserna efter de förödande bränderna som slagit hårt mot Hawaii fokuserar nu främst på förlusterna av människoliv och att lokalisera de personer som fallit offer för eldinfernot, enligt Hawaiis guvernör Josh Green.

Annons

– Det mesta av vårt fokus kommer att vara på människor i dag, säger Josh Green till AP på lördagseftermiddagen, lokal tid.

Under söndagen steg dödssiffran till 93, vilket gör det till den dödligaste naturbranden i USA på över 100 år.

Byggnader markeras

USA:s katastrofmyndighet Fema har i sökandet efter dödsoffer i Lahaina sprayat byggnader och bilar med ett "X" för att markera att de letat efter kroppar på platsen och "HR" (human remains) när mänskliga kvarlevor hittats.

Bara ungefär tre procent av det brandhärjade området har än så länge sökts av, enligt John Pelletier, polischef i Maui.

Samtidigt har endast två av de 93 bekräftat omkomna kunnat identifieras. Kropparna har skadats så pass mycket av branden att identifiering måste ske med hjälp av DNA-prover.

– När vi plockar upp kvarlevorna så faller de isär... När vi hittar vår familj och våra vänner, så har kvarlevorna gått genom eld som smälte metall, säger Pelletier.

Det är oklart hur bårhusen kommer att klara av att hantera de stigande dödstalen, med tanke på att det bara finns ett sjukhus och tre bårhus på ön.

Stort antal saknade

Utöver de dödsfall som hittills bekräftats saknas nära 1 000 personer efter bränderna, enligt BBC.

Och dödstalen lär fortsätta stiga, säger Josh Green.

– Det kommer säkerligen att bli den värsta naturkatastrofen som Hawaii någonsin råkat ut för. Vi kan bara vänta och ge stöd till dem som lever. Vårt fokus nu är att återförena människor när vi kan, ge dem en tillfällig bostad och sjukvård, och sedan fokusera på återuppbyggnad, säger han.

Annons

Mer än 2 200 byggnader skadades eller förstördes i branden, enligt officiella beräkningar. Räddningspersonal arbetar nu febrilt med att hitta tillfälliga härbärgen till alla som nu står utan hem.

Samtidigt växer kritiken mot myndigheterna för att boende inte blev varnade i tid. De sirener som finns utplacerade för att varna för naturkatastrofer tjöt inte.

63-åriga Vilma Reed bor i dag i en bil tillsammans med sin dotter, sitt barnbarn och två katter. Hon förstod att det brann först när hon såg elden på andra sidan vägen, bara meter ifrån sitt hem.

– Berget bakom oss stod i lågor och ingen sa någonting, säger hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons