Nyheter

Minst fem döda i japanskt oväder

Fem personer har dödats och elva saknas sedan tyfonen Hagibis dragit in över Japan, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo. Delar av Nagano står under vatten sedan floden Chikuma svämmat över, och ett fraktfartyg har sjunkit i Tokyobukten.
Japan (TT) • Publicerad 13 oktober 2019
Hårda vindar ställde till med förödelse i Chiba i närheten av Tokyo.
Hårda vindar ställde till med förödelse i Chiba i närheten av Tokyo.Foto: Kyodo/AP/TT

Räddningsinsatser pågår i flera delar av landet som drabbats av jordskred och översvämningar. I staden Nagano i centrala Japan har flodvatten forsat in och når upp till andra våningen på vissa bostäder, rapporterar NHK.

Tv-bilder visar hur personer lyfts med helikopter från taken till de översvämmade husen.

Omkring 90 personer har skadats i ovädret, som nådde Tokyoområdet på lördagen. Fler än sju miljoner människor rekommenderades att evakuera, däribland boende vid Chikumafloden.

– I centrala Tokyo var det helt okej, men utanför och i flodområdena har det varit katastrof, säger Tokyobon Sophia Watanabe till TT på söndagsmorgonen, lokal tid.

Fraktfartyg sjönk

Ovädret drog in Tokyo på lördagskvällen, lokal tid. Watanabe följde utvecklingen via nyhetsrapportering och väderappar.

– Det var obehagligt, man kunde inte gå någonstans, det blåste verkligen rejält. Vi höll oss borta från fönstren, men vi hade tur, säger hon.

En brandman i en översvämmad gata i Tokyo.
En brandman i en översvämmad gata i Tokyo.Foto: Kyodo/AP/TT

Ett Panamaregistrerat fraktfartyg uppges ha sjunkit sent på lördagskvällen i Tokyobukten där det hade legat för ankar. Tre personer räddades enligt kustbevakningen, medan nio personer saknas, enligt Kyodo.

På väg bort

Tåg- och flygtrafik stod till stor del stilla under lördagen, men trafiken har börjat återupptas igen på söndagen.

– Regnmängder utan tidigare motstycke har setts i städer och byar där varningar har utfärdats, sade meteorologen Yasushi Kajiwara enligt AFP.

Enligt den japanska vädermyndigheten är den nu försvagade Hagibis strax före klockan 01, svensk tid, i norra Japan och på väg ut över Stilla havet.

Efterdyningarna tvingade dock arrangörerna av rugby-VM att ställa in ytterligare en match, mellan Namibia och Kanada.

Räddningsarbetare tar båten i ett bostadsområde i Ise i centrala Japan.
Räddningsarbetare tar båten i ett bostadsområde i Ise i centrala Japan.Foto: Kyodo/AP/TT

Gustav Sjöholm/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.