Annons
Nyheter

Minst fyra döda i nyzeeländsk cyklon

Fyra personer har hittills hittats döda efter cyklonen Gabrielles framfart i Nya Zeeland.
Under onsdagen har militärhelikoptrar vinschat strandsatta till säkerhet.
Nya Zeeland • Publicerad 15 februari 2023
Området Esk Valley på Nordöns östkust i Nya Zeeland.
Området Esk Valley på Nordöns östkust i Nya Zeeland.Foto: Nya Zeelands försvar/AP/TT

Över 1 400 personer har listats som icke-nåbara, enligt nyzeeländsk polis. Man räknar dock med att de flesta av dem har klarat sig och att man kommer att kunna kontakta dem inom kort, rapporterar New Zealand Herald.

Ovädret har rört sig österut och väntas fortsätta åt sydöst och bort från Nya Zeeland, men mer regn är att vänta.

Annons

– Cyklonen Gabrielle har lämnat Nya Zeelands kust, vilket betyder att det värsta ovädret tack och lov är över för oss. Men faran är inte över än, säger katastrofminister Kieran McAnulty vid en presskonferens på onsdagen.

Helikopterräddning

Under onsdagen satte militären in tre NH90-helikoptrar i det hårt drabbade regionen Hawke's Bay och hittade där familjer, husdjur och arbetskamrater i klungor på olika tak, omgivna av översvämningsvatten, rapporterar AFP.

– I vissa fall var översvämningsvattnet upp till andra våningen på hem där människor räddades, säger en talesperson för militären.

Ovädret passerade Nya Zeelands norra ö på tisdagen och lämnade stor förödelse efter sig. Nära en tredjedel av landets drygt fem miljoner invånare uppges ha påverkats av ovädret och omkring 10 000 personer har tvingats lämna sina hem. Ett nationellt nödläge har utlysts, det tredje av detta slag i landets historia.

Strömlöst

Premiärminister Chris Hipkins beskriver skadorna som ovädret har orsakat som något som landet inte har upplevt på en generation.

– Ödeläggelsen är utbredd och har fått följder, inte bara för egendom och människors försörjning, säger han.

– Det finns fyra bekräftade dödsfall och sorgen måste vara ofattbar.

Stora delar av Nordön var på tisdagen utan ström. På onsdagen hade strömmen kommit tillbaka till många av dem men fortfarande var omkring 65 000 hushåll utan el, säger energiminister Megan Woods vid en presskonferens. Som mest var över 200 000 hushåll utan el på tisdagen.

– Det som oroar är att det fortfarande finns områden som är utan ström, det är områden där ingen kommunikation finns, säger katastrofminister Kieran McAnulty.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons