GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mirakelhuset som klarade sig från lavan

Hundratals hus har förstörts i vulkanutbrottet på kanarieön La Palma, men ett har klarat sig undan lavafloden.
Det lilla vita huset i El Paraíso ligger nu på en ö omgärdad av lava. I sociala medier kallas det "Mirakelhuset".
Spanien • Publicerad 25 september 2021
På en liten ö i lavafloden står det lilla vita huset oskadat.
På en liten ö i lavafloden står det lilla vita huset oskadat.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Ägarna är ett dansk pensionärspar som inte var på ön vid vulkanutbrottet. De hade valt att skaffa hus på La Palma just på grund av vulkanlandskapet.

– Vi grät som galna när jag berättade för dem att deras älskade hus stod kvar, säger Ada Monnikendam, som byggt huset, till El Mundo.

Mer än hälften av husen, inklusive skolan i El Paraíso har förstörts i vulkanutbrottet.

Vulkanen spyr ut tjocka moln av svart aska och på lördagen stängde öns flygplats, sedan flygtrafiken börjat begränsas redan på fredagen.

"Städningsarbeten har påbörjats men situationen kan ändras när som helst", meddelar det statligt ägda flygplatsbolaget Aena.

På fredagseftermiddagen tvingades brandmännen att dra sig tillbaka från staden Todoque sedan en ny öppning på vulkanen gått upp.

"Vulkanen är i en ny explosiv fas. Brandkåren kommer inte att arbeta vidare i dag", twittrade Teneriffas räddningstjänst som sats in för att hjälpa till på La Palma.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.