Annons
Nyheter

Missade benbrott – läkare får prövotid

Vård • Publicerad 10 juli 2021
Kvinnan fick lämna sjukhuset med ett brutet hälben. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En kvinna med kraftiga smärtor i benet skickades hem av en stafettläkare på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, då läkaren inte sett att kvinnan brutit sitt vänstra hälben.

Händelsen, som anmäldes till Inspektionen av vård och omsorg (Ivo) visade sig vara läkarens 18:e misstag under två års tid som anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Annons

Sex av fallen bedöms av Ivo ha inneburit fara för patientsäkerheten, fyra av dem allvarlig fara, rapporterar Borås Tidning.

– Det är inte vanligt att ett läge uppstår där Ivo bedömer att det finns allvarlig risk för patientens säkerhet. Läkaren var här i två veckor men han är inte välkommen tillbaka till oss igen, säger Markus Håkansson, verksamhetschef på Södra Älvsborgs sjukhus, till tidningen.

HSAN har med anledning av läkarens många misstag beslutat om att han ska få tre års prövotid, vilket innebär att en handläggare måste granska alla beslut han tar i yrket.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons