Annons

Nya spår efter nattens åldringsbrott

Larmen om falska poliser som försöker lura äldre kvinnor i Skåne på pengar fortsätter. Polisen har uppmanat äldre att vara vaksamma, och under tisdagskvällen var det dags igen.
Enligt polisen börjar man få gott om spår som kan leda fram till den eller de som ligger bakom.
Brott • Publicerad 8 januari 2020
Det var ett stort polispådrag i Oxie i Malmö kommun under natten. Arkivbild.
Det var ett stort polispådrag i Oxie i Malmö kommun under natten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tre äldre personer i Höllviken och Falsterbo kontaktades av falska poliser, och en stor polisinsats genomfördes i Oxie utanför Malmö efter samtal om ett misstänkt åldringsbrott. Alla bilar som körde in eller ut ur området kontrollerades och en polishelikopter cirkulerade över samhället då polisen hade fått larm om ett misstänkt åldringsbrott.

"Snaran dras väl åt"

Enligt polisen finns det efter nattens utryckning gott om spår – men ingen misstänkt har gripits än.

Annons

– Nej inte än men det finns uppgifter att arbeta vidare med. Snaran dras väl åt, säger polisen presstalesperson Calle Persson till TT och fortsätter:

–  Vi jobbar vidare med de uppgifter som finns.

Mellan den 21 december och 6 januari anmäldes till Polisen i region Syd tio fullbordade brott och 60 försök till den här typen av så kallade åldringsbrott. Tillvägagångssättet är ofta detsamma – kvinnorna kontaktas via telefon och får höra att de ska få tillbaka förlorat gods eller att de utsatts för kortbedrägerier eller liknande. Till deras hjälp kommer poliser, som dock är falska, och gör hembesök.

En anhållen

Bedragarna riktar särskilt in sig på äldre kvinnor och de flesta brotten sker kvällstid. De drabbade på sistone är 80–103 år gamla. Sedan några dagar sitter en person anhållen i nordvästra Skåne, misstänkt för dylika brott, säger Calle Persson.

–  Vi har redan fått fast en i Höganäs strax efter nyår. Vi får se hur många fall vi kan knyta honom till, det blir fler än de som han blivit anhållen på.

– Nej, vi tror att det är olika personer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons