Annons
Nyheter

Misstänkt fusk med läkemedel i Sverige

Ett 20-tal läkemedel som säljs i Sverige ingår i en omfattande utredning om misstänkt fusk vid ett indiskt företag. Det handlar bland annat om behandlingar vid hiv, epilepsi och cancer.
Läkemedel • Publicerad 7 september 2023
Ett företag i Indien misstänks ha fuskat med läkemedelsstudier. Arkivbild.
Ett företag i Indien misstänks ha fuskat med läkemedelsstudier. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Det europeiska läkemedelsmyndigheten EMA genomför en utredning efter att spanska myndigheter slagit larm om det misstänkta fusket. Samtliga berörda läkemedel är generika, alltså kopior av redan godkända läkemedel.

Innan generika får säljas krävs jämförande studier som visar att kopiorna motsvarar originalprodukten. Misstankarna handlar om studier som företaget låtit göra vid Synapse Labs, ett företag i Kharadi i Indien.

Annons

Enligt Life Science Sweden handlar det om 19 läkemedel som finns på den svenska marknaden. Men alla dessa får fortsätta att säljas i Sverige i väntan på resultatet.

– Det bedöms inte föreligga någon risk för patienterna när det gäller vare sig effekt eller säkerhet, säger Kristina Dunder, svenska Läkemedelsverkets representant i EMA:s vetenskapliga kommitté för humanmedicin, till Life Science Sweden.

Om företagen som marknadsför läkemedlen inte kan presentera data som visar att de motsvarar originalprodukten måste de göra nya studier.

Fakta: Läkemedlen i Sverige som berörs

Lymelysal

Abacavir/Lamivudine Accord

Tadalafil AOP

Profast

Erlotinib Glenmark

Dinetrel

Fenoximetylpenicillin Orifarm

Darunavir Sandoz

Erlotinib Sandoz

Padviram

Abacavir/Lamivudine Stada

Atazanavir Stada

Darunavir Stada

Erlotinib Stada

Lacosamide Stada

Posaconazole Stada

Tadalafil Stada

Emtenef

Ciastad

Källa: Läkemedelsverket

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons