Annons
Nyheter

Väpnad fritagning vid sjukhus – ingen gripen

Två beväpnade och maskerade män fritog en man vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping, meddelar polisen.
Ingen skadades vid fritagningen.
Brott • Publicerad 8 februari 2023
Polispatruller vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping.Foto: Magnus Andersson/TT

– Vi fick ett skarpt överfallslarm från platsen vid 13.41 och fick snabbt vetskap om att det är detta det handlar om, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson vid polisen, till TT.

– Det är två maskerade män med skjutvapenliknande föremål som ska ha fritagit en tredje man.

Annons

Den fritagne mannen hade färdats i en Kriminalvårdstransport. Enligt flera medier ska det handla om en 20-åring från Malmö som förra året dömdes för mordförsök tillsammans med en annan man.

De tre männen lämnade platsen i bil. Polisen söker efter gärningspersonerna med ett stort antal enheter.

Ett vittne uppger för Norrköpings Tidningar att han ska ha sett maskerade och till synes beväpnade personer när han stod och väntade utanför sjukhuset.

– Det kom en sjuktransport till sjukhuset och i samband med det dök det upp två maskerade personer med pistoler. De tog med sig personen som kom i sjuktransporten och försvann sedan från platsen. Det hela gick mycket fort. Det var som på film, säger han.

"Väldigt många resurser"

Det finns inga uppgifter om personskador.

TT: Råder det någon fara för allmänheten?

– Just nu befinner vi oss ju i efterspelet och vi har väldigt många resurser och poliser med specialkompetens som är involverade.

TT: Kan du säga något om personen som fritogs?

– Från polisen kan vi inte gå in på de detaljerna, det är Kriminalvården ansvar och personen var i deras försvar, säger Dennis Johansson Strömberg.

Inte heller Kriminalvården vill lämna några detaljer kring den fritagne.

Annons

– Det är en dömd person, mer kan jag inte säga just nu, säger Joakim Righammar, enhetschef på myndighetens säkerhetsavdelning.

Fordonet skulle transportera personen mellan häktet och sjukhuset. Righammar betonar att man tar händelsen på största allvar och att man kommer starta en utredning.

– Vi ser givetvis över om det här är en enskild händelse eller om det är något vi behöver hantera i vår verksamhet.

Enskilda bedömningar

Han understryker samtidigt att fritagningar av den här typen är sällsynta i Sverige.

– Sedan är det förstås väldigt allvarligt det som har hänt. Det ger oss all anledning att se över våra rutiner och kanske ytterligare titta på vilka risker vi behöver vara beredda på.

Kriminalvården gör alltid enskilda bedömningar för varje transport som ska genomföras.

– Vi tittar på vem det är vi kör, vad personen är dömd för, vad som hänt tidigare och vad vi vet om personen, säger Joakim Righammar.

Brottsrubriceringen lyder grovt främjande av flykt, grovt vapenbrott samt grovt hot mot tjänsteman.

Ännu sent på onsdagskvällen hade ingen gripits.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons