Annons
Nyheter

Misstänkt maffiaman gripen efter 16 år på flykt

En dömd mördare som misstänks för att tillhöra en av Italiens mäktigaste maffiaorganisationer har gripits efter 16 år på rymmen, meddelar Interpol. Mannen ska de senaste åren ha arbetat på en pizzeria i Frankrike.
Frankrike • Publicerad 3 februari 2023
Edgardo Greco har varit på flykt i 16 år. Han har nu gripits i Saint-Étienne i Frankrike. Bilden kommer från Interpol, men det är inte angivet när eller var den är tagen.
Edgardo Greco har varit på flykt i 16 år. Han har nu gripits i Saint-Étienne i Frankrike. Bilden kommer från Interpol, men det är inte angivet när eller var den är tagen.Foto: Interpol/AP/TT

Med hjälp av italienska kollegor kunde fransk polis gripa 63-åringe Edgardo Greco i staden Saint-Étienne i Frankrike, där han har bott sedan 2014. Han har där de senaste åren jobbat på en pizzeria, rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Greco har varit efterlyst sedan han rymde från fängsligt förvar i Italien, där han har dömts för brutala mord på två bröder i en fiskbutik i Kalabrien 2006. Han misstänks även för ett mordförsök i ett annat fall.

"Maffiakrig"

Annons

Enligt Interpol var morden en del av ett "maffiakrig" som präglade tidigt 1990-tal i Italien och Greco var medlem av maffiaorganisationen 'Ndrangheta. Gripandet kunde genomföras efter utredningar av italienska åklagare och polis.

"Oavsett hur hårt människor på flykt försöker dra sig tillbaka till ett lugnt liv utomlands kan de inte undgå rättvisan för alltid", säger Interpols generalsekreterare Jürgen Stock i ett uttalande.

'Ndrangheta ses som Italiens största och mäktigaste maffiagrupp och är utbredd i ett stort område i södra Kalabrien. Organisationen har stark koppling till kokainhandeln från Sydamerika till Europa. De senaste åren har maffiamedlemmar från 'Ndrangheta gripits i både Europa och Brasilien.

Flera gripna

Italiensk polis meddelade nyligen att en 'Ndrangheta-maffiaring sprängts och att tillgångar på över 250 miljoner euro, motsvarande runt 2,8 miljarder kronor, beslagtagits. 56 personer utreds för brott med koppling till maffian, enligt polis och åklagare.

För två veckor sedan greps en av de mest ökända ledarna för den sicilianska maffian Cosa Nostra. Han hade varit på flykt i 30 år.

Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi berömmer gripandet och säger enligt Interpol att det visar på landets beslutsamhet att bekämpa alla typer av organiserad brottslighet och hitta farliga förrymda personer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons