Annons
Nyheter

Misstänkt människoexploatering av bärplockare

Brott • Publicerad 6 augusti 2021
En skörd med nyplockade blåbär. Arkivbild.
En skörd med nyplockade blåbär. Arkivbild.Foto: Fredrik Karlsson/TT

En anmälan om människoexploatering har upprättats efter att närmare 50 bärplockare övergivits i ett tältläger utanför Älvsbyn i Norrbotten.

Det handlar om bulgariska medborgare som blivit strandsatta på en parkeringsplats. SVT Nyheter Norrbotten rapporterade tidigare i veckan att situationen uppstått då många av bärplockarnas bilar var i så dåligt skick att de fått körförbud.

Annons

– Vi har varit där några gånger och de har uttryckt att de känner sig utnyttjade. Det är det vi ska utreda nu, säger förundersökningsledare Aron Backman vid lokalpolisområde Piteå Älvdal till P4 Norrbotten.

Majoriteten av bärplockarna har nu lämnat lägret, enligt radion. Flera barn ska ha funnits i gruppen, det yngsta sju år gammalt.

Även i fjol upprättades en anmälan om misstänkt människoexploatering rörande bärplockare i Norrbotten.

– Förra året fanns det också personer som hade blivit hitlockade för att plocka bär. Vi kan inte svära på att det är samma sak nu, men vi misstänker det, sade Älvsbyns kommunchef Anna Lindberg till SVT Nyheter Norrbotten i onsdags.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons