Annons

Misstänkta Kinaspioner utreds i Tyskland

Tyskland • Publicerad 15 januari 2020
Tyska myndigheter utreder tre personer under misstanke om att de spionerat för Kina. Arkivbild.
Tyska myndigheter utreder tre personer under misstanke om att de spionerat för Kina. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Tyska myndigheter utreder och har slagit till mot tre personer som misstänks ha spionerat för Kinas räkning.

En av de tre misstänkta är en tysk person som fram till 2017 var en högt uppsatt diplomat vid EU:s utrikesenhet och som haft flera ambassadörsuppdrag för EU, rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel. Denne uppges sedan ha blivit lobbyist och rekryterat de andra två misstänkta.

Annons

Polis har slagit till mot bostäder och kontorslokaler på olika håll i Tyskland samt i Bryssel.

Åklagare meddelar att utredningen har inletts, men går inte in på detaljer. Enligt Der Spiegel anklagas de tre personerna för att ha delat med sig av kommersiell information. Den tidigare EU-diplomaten uppges också ha rest till Kina tillsammans med sin kinesiska kontaktperson.

Fallet är det första på flera år med konkreta anklagelser om kinesiskt spionage i Europa. Det uppdagas medan länder världen över debatterar eventuella säkerhetsrisker med att låta den kinesiska telekomjätten Huawei bygga känslig infrastruktur.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons