Nyheter

Misstänkta vrakplundrare på fri fot

Brott • Publicerad 2 augusti 2020
Fornminnesbrott regleras i Kulturmiljölagen från 1988. För att ett vrak ska räknas som fornlämning gäller att de förlist före 1850. Arkivbild.
Fornminnesbrott regleras i Kulturmiljölagen från 1988. För att ett vrak ska räknas som fornlämning gäller att de förlist före 1850. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

De tre män som misstänks för grovt fornminnesbrott är släppta på fri fot, uppger åklagarkammaren i Kalmar.

De tre männen misstänks för relativt storskalig systematisk vrakplundring och störning av flera vrak, däribland vrak efter äldre örlogsskepp i Östersjön.

"De är fortfarande misstänkta men det finns inte skäl att ha dem fortsatt frihetsberövade", skriver kammaråklagare Robert Knutsson på åklagarkammaren i Kalmar i ett pressmeddelande.

Männen anhölls i torsdags efter en husrannsakan där ett större antal föremål beslagtogs.

Misstankarna mot männen väcktes initialt efter en kontroll som Kustbevakningen gjorde den 10 juli, då de hade bärgat föremål från ett vrak utanför Öland.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.