Mittenparti vill bryta spanskt dödläge

Spanien • Publicerad 5 oktober 2019
Ciudadanosledaren Albert Rivera vänder om och öppnar för uppgörelser med PSOE efter det kommande nyvalet. Arkivbild.
Ciudadanosledaren Albert Rivera vänder om och öppnar för uppgörelser med PSOE efter det kommande nyvalet. Arkivbild.Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Mittenhögerpartiet Ciudadanos öppnar för att gå socialdemokratiska PSOE till mötes efter valet i november – för att bryta det politiska dödläge där Spanien fått gå till val fyra gånger på fyra år.

Opinionsmätningarna har inte visat några stora förändringar efter att premiärminister Pedro Sánchez (PSOE) efter många om och men utlyste nyval.

– Vi måste mötas för att sätta det som enar oss framför det som delar oss, säger Ciudadanos ledare Albert Rivera i ett tal inför partikollegor i Madrid.

Rivera föreslår inte en koalitionsregering, utan en "bred nationell pakt" mellan PSOE, Ciudadanos och konservativa Partido Popular (PP), där de gemensamt skulle ta sig an vård- och utbildningsfrågor, samt krisen i Katalonien.

Ciudadanos och PP har hittills vägrat gå PSOE till mötes och partiernas delade meningar i just Katalonienfrågan har varit ett stort hinder.

Nyvalet hålls den 10 november.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.