Annons
Nyheter

Mjukstart för den digitala Nobelveckan

Mycket blir som vanligt under årets Nobelvecka, medaljer och diplom kommer räckas över under ceremoniella former och pristagarnas föreläsningar blir av – men allt blir, som känt, digitalt.
Nobelpriset • Publicerad 7 december 2020
Under Nobelveckan pågår "Nobel Week Lights Stockholm" då flera fasader, som Stockholms stadshus, lyses upp.
Under Nobelveckan pågår "Nobel Week Lights Stockholm" då flera fasader, som Stockholms stadshus, lyses upp.Foto: Jessica Gow/TT

Prisutdelningsfasen mjukstartar i dag med besök hos en av årets elva pristagare, FN:s livsmedelsprogram ej inräknat. Emmanuelle Charpentier, en av två som tilldelas kemipriset, får ta emot diplom och medalj på svenska ambassaden i Berlin.

I morgon blir det desto mer intensivt då resterande tio pristagare firas på totalt sju olika platser i flera olika länder.

Annons

Utdelningsceremonierna filmas och går att följa på Nobelprisets hemsida. Samtliga ceremonier kommer även visas under en tv-sänd ceremoni i Gyllene salen i Stockholm på Nobeldagen den 10 december.

En tillställning kommer även hållas i Oslo den 10 december. Då visas bland annat prisceremonin där David Beasley, representant för FN:s livsmedelsprogram, tar emot diplom och medalj på plats i Italien.

Även pristagarnas traditionella föreläsningar är i år digitala. Först ut är föreläsningarna i fysiologi/medicin och litteratur som sänds i dag. Följt av fysik, kemi och ekonomi i morgon. De går att ta del av på hemsidan och blir på så sätt tillgängliga för alla som vill.

Fakta: De är årets Nobelpristagare

Fysiologi/medicin: Harvey J Alter, Michael Houghton och Charles M Rice för upptäckt av hepatit C-virus.

Fysik: Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez för upptäcker om svarta hål.

Kemi: Emmanuelle Charpentier och Jennifer Douda för upptäckt av gensaxen.

Litteratur: Louise Glück, amerikansk poet.

Ekonomi (Sveriges Riksbanks pris): Paul R Milgrom och Robert B Wilson för forskning om auktioner.

Nobels fredspris: FN:s livsmedelsprogram WFP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons