Annons
Nyheter

"Möbler och husdelar flyter runt i vattnet"

Möbler, leksaker och delar av hus flyter runt i de översvämmade områdena i Tyskland. Skadade strömmar in till sjukhus, medan läget i vissa städer har stabiliserat sig.
Tyskland • Publicerad 16 juli 2021
Bilar har dragits med i vattenmassorna i Erftstadt i Tyskland.
Bilar har dragits med i vattenmassorna i Erftstadt i Tyskland.Foto: David Young/AP/TT

Den 65-åriga pensionären Annemarie Müller står på sin balkong och ser ut över gården och garaget. Allt är översvämmat. Hon bor i Mayen, på västra sidan om floden Rhen, och menar att staden var helt oförberedd när vattenmassorna forsade in.

– Var kom allt det här regnet ifrån? Det är helt galet, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Annons

– Det lät så pass mycket och vattnet kom så snabbt att vi trodde att det skulle forsa in genom dörren.

"Hårt år"

På den östra sidan av Rhen bor tysksvenske Tobias Jochmus-Stöcke i Linz am Rhein, omkring 50 kilometer söder om Köln. Huvudgatan i staden är hårt drabbad, vilket har orsakat problem för trafiken och gjort att många inte kan ta sig till jobbet.

Tobias Jochmus-Stöcke bor dock i ett högt beläget hus där läget är stabilt.

– Jag har sett möbler, skor och husdelar flyta runt i vattenmassorna. Det är ett hårt år för oss. Först var det corona och nu är det översvämningar, säger han till TT över telefon.

Jochmus-Stöckes svägerska bor i Bad Bodendorf, på andra sidan Rhen. Det är på den sidan av floden som de flesta av översvämningarna har ägt rum och familjen fick lov att evakuera.

– Hon tog en väska, sin tvååriga son i ena armen och katten i den andra och stack, berättar Jochmus-Stöcke.

– De vet inte hur mycket som är förstört i huset och kan inte ta sig dit.

"Extremt"

Själv sitter Tobias Jochmus-Stöcke hemma och väntar på att vattnet ska sjunka undan och pumpas bort. Han jobbar på en lokal färjelinje vars trafik nu står helt still. Prognosen är att vattnet kommer att stiga ytterligare någon meter under fredagen – men det har inte fallit något regn över staden på över ett dygn.

– Högvattnet är inget nytt, vi brukar ha det varje år. Men nu har alla små floder runt omkring stigit extremt mycket, säger han.

Antalet dödsoffer fortsätter samtidigt att stiga i de drabbade områdena i Tyskland.

– Läget har stabiliserats, men det svårt att glädja sig åt det. Först nu börjar man förstå hur förödelsen ser ut, säger tysksvenske Holger Pyka i Wuppertal till TT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons