Möjlig attack mot Iranfartyg förbryllar

Omständigheterna kring den eventuella attacken mot det iranska oljefartyget Sabiti i fredags är fortfarande oklara.
Iran • Publicerad 12 oktober 2019
En bild från Irans bildbyrå Shana på oljetankern Sabiti, som uppges ha blivit attackerad,
En bild från Irans bildbyrå Shana på oljetankern Sabiti, som uppges ha blivit attackerad,Foto: Shana/AP/TT

Den iranska regimens talesperson Ali Rabei betecknar händelsen i Röda havet som "en feg attack". Men regeringsrepresentanten undviker att utveckla vad som hänt fartyget, och säger att "ett lämpligt svar" kommer när detaljer kring händelsen är kända.

Enligt Iran träffades Sabiti av två robotar, men inga oberoende källor kunde bekräfta händelsen som inträffade tio mil utanför den saudiska hamnstaden Jidda.

Saudiarabien sade att man fått signaler om nöd från skeppet, och att det spillde olja och att man var beredd att hjälpa fartyget. Men då stängde oljetankern av sitt lokaliseringssystem, skriver statliga saudiska nyhetsbyrån SPA.

Konsultbolaget Eurasia, som granskar säkerhetsläget i regionen, säger att man inte har bevis för vad som hänt. Det kan röra sig om en saudisk attack, en israelisk sabotageräd, eller ett dåd utfört av en terrorgrupp, spekulerar Eurasia.

I svallvågorna av Sabiti-incidenten säger Iran att man kan tänka sig att möta representanter från ärkerivalen Saudiarabien för samtal – med eller utan medlare.

– Iran har sagt att, med eller utan medlare, landet alltid är berett att diskutera regionala frågor med sina grannar, inklusive Saudiarabien, för att undvika missförstånd, säger Abbas Mosavi från iranska UD.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.