Annons

Moldavien förbjuder ryska krigssymboler

Moldavien • Publicerad 15 april 2022
Bokstaven Z har blivit en symbol för den ryska militären. Bild från den 8 april från Groznyj, huvudstad i Tjetjenien i södra Ryssland.
Bokstaven Z har blivit en symbol för den ryska militären. Bild från den 8 april från Groznyj, huvudstad i Tjetjenien i södra Ryssland.Foto: AP/TT

Moldaviska parlamentsledamöter har godkänt ett förbud mot ryska krigssymboler, inklusive bokstäverna Z och V, rapporterar BBC.

Dessa ses som symboler som uttrycker stöd för kriget och för president Vladimir Putins invasion av Ukraina.

Annons

53 moldaviska parlamentsledamöter från den proeuropeiska majoriteten antog lagförslaget, som innebär böter om man tillverkar, distribuerar, bär eller visar upp dessa symboler.

Den proryska oppositionen – som överklagade lagförslaget – försökte störa omröstningen.

Medlemmar av Socialisternas parti, parlamentsledamöterna Adrian Lebedinschi och Grigore Novac, har tidigare hävdat att förbudet "kränker yttrandefriheten" och "splittrar" samhället.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons