Annons
Nyheter

Molntäcket kan börja spricka i veckan

Mulet, mörkt och blött – på sistone har en grå filt legat över nästan hela landet. Men nästa vecka kan vädret bjuda på om inte så sol så i alla fall lite omväxling.
Väder • Publicerad 12 december 2020
Det gråmulna vädret fortsätter i helgen, men kan börja att skingras i veckan. Arkivbild.
Det gråmulna vädret fortsätter i helgen, men kan börja att skingras i veckan. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Solen lyser med sin frånvaro i nästan hela Sverige. Och under helgen ligger molntäcket kvar, även om det kan spricka upp på enstaka platser, främst i norra Lappland.

Men i början av nästa vecka ser det ut som att dödläget kan brytas. Högtrycket som legat still öster om Sverige under en period är nämligen på väg att ge vika, förklarar Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Annons

– Det ser ut som att det kan bryta igenom lite västerifrån och att vi i alla fall får frontsystem som passerar över landet. Men det ser inte ut som att det blir något utbrett klart område. Det blir mycket moln, även om det kan börja spricka upp lite grann, särskilt i norra delarna av landet, säger hon.

Både regn och snö

Tredje advent blir hur som helst en grådaskig historia, och de närmsta dagarna väntas flera nederbördsområden över landet, med både regn och snö.

– Det är främst i nordvästra Svealand, alltså i stort norra Värmland och Dalarna, som det delvis är inslag av snö. I södra Norrlands inland och fjälltrakter och norra Norrland blir det övervägande snöfall, men södra Norrlandskusten får övervägande regn, säger Sofia Söderberg.

"Solfattig månad"

Hittills har december bjudit på få solchanser. I Stockholm och på flera andra håll har antalet timmar med solljus varit noll under månadens första vecka. Men om årets december är mörkare än normalt är för tidigt att svara på, enligt Sofia Söderberg.

– Generellt är december en solfattig månad. Om man tittar på Stockholm åren 1983 till 2019 så är det i genomsnitt cirka 18 dagar i december som är helt utan solsken. Det händer inte varje år att det är en hel vecka i sträck utan solskenstid, men det är heller inte extremt att det inträffar. Vi har haft någon decembermånad där vi har registrerat noll timmar solskenstid för Stockholm.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons