Mönstring drar i gång trots pandemi
Från och med måndag dimper "Mönstringshandboken" ned i brevlådan hos de som tidigare i vår togs ut för mönstring. Boken är en nyhet från Rekryteringsmyndigheten. I den finns information om värnplikten och om hur mönstringen går till. Där finns bland annat träningstips inför de fysiska tester som görs vid mönstringen.
Under våren har mönstringen för personer födda 2001 legat nere under en månad på grund av coronaviruset. Pandemin är inte över, men mönstringen för nästa årskull inleds ändå i augusti.
– Som det ser ut nu, bedömer vi att vi kan börja, säger generaldirektör Christina Malm.
Test tas bort
Hon uppger att många smittskyddsåtgärder har vidtagits, inte minst inne i mönstringslokalerna i Malmö och Stockholm. Till exempel har cykeltesten för att testa kondition ställts in.
– Där sitter man tillsammans med andra i grupp och cyklar och svettas. Det här momentet har vi helt enkelt tagit bort, säger Malm.
I stället ska medicinpersonal värdera den värnpliktiges fysiska förmåga utifrån frågeformulär. Styrketestet, som påminner om marklyft med skivstång, finns dock kvar.
Mönstringen tar som regel en dag. De som behöver övernatta kan komma att få sova i enkelrum på hotell, i stället för på logement.
Är intresserade
Sverige återupptog värnplikten 2017 och nu mönstrar årligen ett stort antal 18-åringar.
De 15 000 som valts ut för mönstring i denna omgång ska från augusti till maj 2021 testas och bedömas för 5 000 befattningar inom Försvarsmakten.
De har valts ut från de nästan 100 000 födda 2002 som svarade på frågor i det så kallade mönstringsunderlaget på webben i vintras. Omkring 30 procent av dem som mönstrar är kvinnor.
Christina Malm bedömer att det är få av alla som kallats till mönstring som inte är intresserade.
– För närvarande är det så att om man svarar (i mönstringsunderlaget) att man absolut inte är intresserad då blir man inte kallad till mönstring, säger hon.
Riskerar böter
De som inte inställer sig till mönstring kan "få böter och en prick i belastningsregistret", står det i Mönstringshandboken.
I den senaste årskullen var det bara 92 av 13 000 kallade som inte dök upp.
Det är "de bäst lämpade" som ska tas ut för någon av de 5 000 värnpliktsbefattningarna. Någon skillnad mellan män och kvinnor när det gäller kraven görs inte.
Många av de som mönstrar faller ifrån för att de inte klarar grundkraven.
– Vi behöver mönstra 3,5 individer för att få ut en godkänd, säger Malm.
Kraven varierar utifrån vilken befattning det handlar om. Det finns flera hundra olika typer av befattningar.
Till exempel krävs mycket god fysik för att bli jägarsoldat, medan de fysiska kraven är lägre för armékock.
Får som man vill?
Andra befattningar ställer helt andra krav, som cybersoldat. Där behöver man vara kreativ, analytisk och ha god logisk förmåga.
Vid mönstringen gör man även begåvningstest och samtalar med en psykolog. Psykologen ska bedöma om den värnpliktige psykiskt klarar av att genomföra grundutbildning och ytterst en krigstjänstgörning.
När man gått igenom hela mönstringen väntar ett möte med inskrivningshandläggaren, som ser vilka värden den värnpliktige fått och vilka befattningar som matchar. På Försvarsmaktens hemsida finns en befattningsguide. Där kan man inför mönstringen se vilka krav som ställs för de olika befattningarna.
Christina Malm uppger att man i möjligaste mån försöker ta hänsyn till vad den värnpliktige är intresserad av.
– Men ytterst kan vi också fatta beslut mot den enskildes vilja, därför att Försvarsmakten behöver personal på de olika befattningarna, säger hon.
Fakta: Mönstring
95 537 unga födda 2002 har fyllt i mönstringsunderlaget.
Av dem har 33 450 lämnat godkända svar.
De bedöms ha förutsättning att få en befattning i Försvarsmakten.
Rekryteringsmyndigheten har kallat 14 949 av dem till mönstring.
Övriga godkända har möjlighet att ansöka om att få mönstra.
De som väljs ut för värnpliktsutbildning rycker in från juni 2021 till januari 2022.
Drygt 62 000 bedömdes inte kunna kallas till mönstring.
De kan till exempel ha uppgett att de har sjukdomar, skador eller hälsotillstånd som gör att de inte uppfyller kraven.
Källa: Rekryteringsmyndigheten