GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sorg och beslutsamhet vid begravning av polis

Polismannen som sköts till döds i juni fick idag en hedersbegravning i Vasakyrkan i Göteborg.
Samtidigt finns en beslutsamhet att fortsätta polisarbetet.
Brott • Publicerad 30 juli 2021
Kistan bärs ut ur Vasakyrkan i centrala Göteborg efter hedersbegravningen av den mördade polismannen.
Kistan bärs ut ur Vasakyrkan i centrala Göteborg efter hedersbegravningen av den mördade polismannen.
Foto: Adam Ihse/TT
Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, utanför Vasakyrkan där begravningen för den polisman som sköts ihjäl i Biskopsgården hålls.
Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, utanför Vasakyrkan där begravningen för den polisman som sköts ihjäl i Biskopsgården hålls.
Foto: Adam Ihse/TT

Kollegor till polismannen deltog i hedersbegravningen, bland annat som fanbärare. Efter ceremonin eskorterades begravningsbilen av mc-poliser när den lämnade Vasakyrkan.

Polismannen sköts när han och en kollega stod och talade med några personer i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni. En 17-årig pojke är häktad misstänkt för dådet.

Mordet har upprört både det offentliga Sverige och stora delar av svenska folket.

– Vi märker ett stort engagemang från allmänheten. Det kommer mejl, brev och blommor till polisen. Många vill visa sitt deltagande i sorgen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson i polisregion Väst.

Stort engagemang

För polismannens kollegor runt om i landet kom mordet som en stor chock, följd av sorg.

– Man behöver bearbeta den, säger Thomas Fuxborg.

– Men sedan känns det som att man är på väg framåt någonstans. Man blir ännu mer bestämd kring att bekämpa de grovt kriminella organisationer som finns runt om i landet, och försöka få stopp på våldsspiralen som vi sett under de senaste åren.

Vasakyrkan var fullsatt med mer än 100 personer närvarande under begravningen. Poliser och militärer kunde dessutom följa ceremonin via en livesändning i en annan lokal i centrala Göteborg, till vilken sörjande började anlända runt lunchtid på fredagen. Den skjutne polismannen hade tidigare tjänstgjort inom försvaret.

Bland deltagarna i Vasakyrkan fanns Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg.

– Det var sorgligt, fint och värdigt. Jag är glad att jag var där, säger Anders Börjesson.

Viktigt att prata

Polisens viktigaste interna bearbetning av känslorna som mordet väckt är att prata med varandra, anser han.

– Vi tar hand om varandra. Vi pratar mycket och går igenom vad som hänt, säger Anders Börjesson.

Hedersbegravning arrangeras för polisanställda som dött i tjänsten till följd av olycka eller brott, om de anhöriga vill.

Lite senare på fredagen arrangerade Sveriges veteranförbund en minnesceremoni vid veteranmonumentet i Färjenäs på Hisingen, inte långt från Biskopsgården.

Den nu häktade 17-åringen greps två dagar efter skjutningen. Han är misstänkt för mord och mordförsök.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.