Annons
Nyheter

Mördare fejkade sin död och rymde från fängelse

En mördare och våldtäktsman som rymde från fängelset genom att fejka sin egen död har gripits.
Tanzania • Publicerad 9 april 2023
En rad sydafrikanska tidningar rapporterar om den nu gripne mannens flykt från ett fängelse i Bloemfontein.
En rad sydafrikanska tidningar rapporterar om den nu gripne mannens flykt från ett fängelse i Bloemfontein.Foto: Denis Farrell/AP/TT

Sydafrikanske Thabo Bester greps i fredags i Tanzania efter ett år på fri fot, rapporterar BBC.

Men jakten på honom inleddes först för en månad sedan – sedan en obduktion konstaterat att de kvarlevor som antogs vara hans i själva verket tillhörde en annan man.

Annons

Bester, i Sydafrika känd som "Facebookvåldtäktsmannen" då han använde det sociala nätverket för att lura sina offer, dömdes 2012 för våldtäkt och mord på sin flickvän. Ett år tidigare hade han befunnits skyldig till våldtäkt och rån mot två andra kvinnor.

I maj 2022 rapporterades att Bester hittats död i sin fängelsecell i Bloemfontein, enligt uppgift efter att ha satt eld på sig själv. Men sedan dödsfallet börjat ifrågasättas i lokala medier öppnades en utredning – och snart kunde tester bekräfta att den brända kroppen inte var Besters. Dessutom hade den än så länge oidentifierade personen dött av trubbigt våld mot huvudet.

Anställda vid det brittiskägda säkerhetsbolag som driver högsäkerhetsfängelset ifråga anklagas för att ha hjälpt till vid Besters rymning. Hans flykt väckte ramaskri i Sydafrika, ett land med alarmerande höga siffror gällande sexuellt våld och våld mot kvinnor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons