Annons
Nyheter

Mordet på Lisa Holms mördare "en slump"

Mordet på Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius, i ett litauiskt fängelse i fjol, var en slump. Det är åklagarens slutsats i den pågående rättegången, rapporterar P4 Skaraborg.
Brott • Publicerad 16 juni 2023
Nerijus Bilevicius, med en jacka över huvudet, när han leddes in i ladan i Blomberg, Kinnekulle där mordet på Lisa Holm begicks sommaren 2015. Arkivbild.
Nerijus Bilevicius, med en jacka över huvudet, när han leddes in i ladan i Blomberg, Kinnekulle där mordet på Lisa Holm begicks sommaren 2015. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Lisa Holm hittades död i en arbetsbod på Kinnekulle, fem dagar efter att hon försvunnit från kaféet hon jobbade på i juni 2015.

Redan samma dag hämtades den då 35-årige Nerijus Bilevicius in till förhör.

Annons

Han nekade till brott, men dömdes i både tingsrätten och hovrätten till livstids fängelse för mordet. Senare flyttades han på egen begäran till ett fängelse i hemlandet Litauen för att avtjäna livstidsstraffet där.

I augusti i fjol blev Nerijus Bilevicius dock själv mördad, av en annan fånge.

Nu pågår rättegången mot den misstänkte medfången. Enligt litauiska medier handlar det om en man i 40-årsåldern. Han är dömd till livstid för att 2001 bland annat ha våldtagit en 14-årig flicka och därefter ha mördat hennes mamma och styvpappa samt satt eld på deras hus.

Enligt åklagaren talar allt för att Nerijus Bilevicius mördades av en slump, under ett pågående raseriutbrott, rapporterar P4 Skaraborg.

– Åklagarens slutsats är att Nerijus bara var ett slumpmässigt offer, säger Vytenis Miskinis, kriminalreporter på litauiska tidningen Delfi, till radion.

Rättelse: I en tidigare version angavs fel nationalitet för Nerijus Bilevicius på några ställen.

Fakta: Mordet på Lisa Holm

17-åriga Lisa Holm försvann den 7 juni 2015, när hon skulle åka hem efter sitt arbetspass på kaféet i Blomberg på Kinnekulle.

Fem dagar senare hittades hennes kropp gömd i en arbetsbod några kilometer bort. Den då 35-årige Nerijus Bilevicius, som arbetade i området, hämtades in till förhör samma dag.

I oktober 2015 åtalades Bilevicius för mordet, mot sitt nekande. Han dömdes sedan både av Skaraborgs tingsrätt och av Göta hovrätt till livstids fängelse för mordet.

Bilevicius flyttades hösten 2017 till ett litauiskt fängelse för att avtjäna resten av straffet i hemlandet. Han mördades av en medfånge i augusti 2022.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons