Annons

Mordhäktad vill ha flytthjälp av svensk polis

En man som gripits i Värmland för ett mord i Norge vill ha flytthjälp av den svenska polisen. Han har föreslagit att polisen ska flytta saker åt honom från ett av hans hus i Värmland till ett annat. Om inte, motsätter han sig att utlämnas.
Brott • Publicerad 2 januari 2020
Den mordmisstänkte norrmannen greps i Arvika på annandag jul. Nu vill han att polisen ska hjälpa honom flytta saker mellan två hus i Värmland. Arkivbild.
Den mordmisstänkte norrmannen greps i Arvika på annandag jul. Nu vill han att polisen ska hjälpa honom flytta saker mellan två hus i Värmland. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förslaget framfördes i samband med att norsk polis förhörde den 59-årige norrmannen i Sverige tidigare i veckan.

– Det var ganska apart, säger Jonas Arvidsson, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till Nya Wermlands-Tidningen.

Annons

– Han ville ha en flyttåtgärd utförd, och det ligger inte inom ramen för vårt mandat, säger Arvidsson.

59-åringen greps i Arvika på annandag jul. Han är misstänkt för att ha mördat en äldre man i Hokksund, väster om Oslo, strax före julhelgen.

Mannen nekar till att ha begått mordet, men är nu häktad av Värmlands tingsrätt. Norska myndigheter har begärt att få honom utlämnad. Men det har han alltså vägrat gå med på – om han inte får flytthjälp i Sverige.

En utlämning kan komma att ske ändå, men går smidigare om den misstänkte ger sitt medgivande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons