Annons

Möt badkorren: Eva är i vattnet året runt

Flytten till Österlen blev också starten på Eva Törnvalls vinterbadande.
Året runt hittar man henne nere vid hamnen i Skillinge – alltid i sällskap med badkompisarna och byns egen badhund Lukas.
I sommar gör Eva sin andra säsong som badkorre för YA.
Skillinge • Publicerad 13 juni 2022 • Uppdaterad 17 maj 2023
Eva Törnvall badar året runt i Skillinge. ”Att bada på vintern är lite som att starta datorn på morgonen, allting startar om och man hittar kontakterna igen.”
Eva Törnvall badar året runt i Skillinge. ”Att bada på vintern är lite som att starta datorn på morgonen, allting startar om och man hittar kontakterna igen.”Foto: Privat

2019 flyttade Linköpingsbon Eva Törnvall ner permanent till Skillinge. Då bestämde hon sig också för att börja vinterbada.

– Jag kände att nu var det dags, när man har så nära till havet, berättar hon.

Annons

Men det kan vara både kallt och lömskt att ge sig ner i vattnet under vinterhalvåret. Eva träffade fler som tyckte det kändes lite osäkert att gå ner och bada på egen hand – så de började göra det tillsammans.

– Helt plötsligt hade vi blivit ett fast gäng på sex, sju stycken som badar varje morgon. För mig som nyinflyttad blev det en väldigt bra ingång i byn, att lära känna människor.

”Enda gången vi inte går i är om det är riktig storm och risk att kläderna blåser iväg”
Eva Törnvall, badkorre.

Gänget i Skillinge är noga med att badandet inte ska vara någon prestation. En del ligger i längre, andra tar bara ett snabbt dopp. Var och en får göra som den vill helt enkelt.

– Enda gången vi inte går i är om det är riktig storm och risk att kläderna blåser iväg. Då har vi backat...

Även om det inte ger samma kick så badar Eva också gärna på sommaren, oftast på morgonen. Då tar hon gärna en simtur vid badbryggan i Skillinge, eller beger sig på cykel ner till Kyhls strand.

Varför ville du bli badkorre?

– Vi som badade läste och såg att Skillinge inte fanns med på listan. Jag mätte redan då temperaturen och sa att jag kanske skulle anmäla mig. Om jag är bortrest är det alltid någon annan i gänget som kan rapportera, så vi gör det som grupp egentligen, säger Eva Törnvall.

Med i gänget är också hennes hund Lukas. Även om han är lite av en badkruka.

– Trots sitt labradorursprung är han inte så badsugen av sig. Men han har följt med sedan han var valp och har liksom blivit Skillinges badhund. Han är alltid ivrig att gå ut på piren, vissa har ju godis med sig.

Badkorren Eva Törnvall i Skillinge, med hunden Lukas som håller koll från piren.
Badkorren Eva Törnvall i Skillinge, med hunden Lukas som håller koll från piren.Foto: Privat
Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons