Annons

Motoffensiven har inletts – enligt Putin

Den ukrainska motoffensiven har inletts, enligt Rysslands president Vladimir Putin. Från ukrainsk håll är det tystlåtet, samtidigt som det rapporteras om intensiva strider i södra Ukraina.
Ukraina • Publicerad 9 juni 2023
Ukrainska soldater i Luhansk-området i torsdags.Foto: Roman Chop/AP/TT

De senaste dygnet har det spekuleras i att den omtalade våroffensiven från ukrainskt håll har påbörjats. På fredagen uppger Vladimir Putin att ett sådan är inledd.

– Vi kan definitivt konstatera att den ukrainska offensiven har inletts, säger Putin vid ett sammanträde i ryska Sotji.

Annons

– Men de ukrainska trupperna har inte uppnått sina mål i något stridsområde – tack vare de ryska soldaternas mod och korrekt organiserade trupper, fortsätter Putin.

Intensiva strider

Några bevis för den ryske presidentens påståenden presenteras inte.

Uppgifter om att motoffensiven är igång har även kommit från ryska militärbloggare. Tidigare under dagen rapporterades det om mer intensiva strider vid fronten i sydöst.

"Just nu är det pågående strider i området mellan Orechovo och Tokmak", skriver Vladimir Rogov, tjänsteman inom det ryska ockupationsstyret i Zaporizjzja-regionen, på Telegram.

Ukraina har gjort en poäng av att inte tala om när, var och hur man ska använda de förstärkningar som omvärlden levererat i en storoffensiv mot den ryska invasionen. På Facebook konstaterar landets armé nu helt enkelt bara att "motståndaren förblir på defensiven" i Zaporizjzja.

Drönarattack

Regionen ligger uppströms från Kachovka, den kraftverksdamm som förstördes häromdagen i ett misstänkt ryskt krigsbrott. Därmed drabbas inte Zaporizjzja av de översvämningar som försvårar militära framryckningar nedströms längs floden Dnepr.

Samtidigt uppger ryska myndigheter att Voronezj, en stad nära ukrainska gränsen, attackerats med drönare. En handfull invånare ska ha skadats av bland annat glassplitter.

Det finns inga bekräftelser på om det är Ukraina eller någon annan som ligger bakom attacken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons