Annons
Nyheter

Möts av våld - vill omfattas av blåljuslagen

Automatvapen, brandbomb och hot. Var fjärde socialsekreterare inom ekonomiskt bistånd i Malmö har utsatts för hot och våld under det senaste året.
Akademikerförbundet SSR kräver nu att anställda inom socialtjänsten ska omfattas av blåljuslagen, rapporterar .
Samhälle • Publicerad 6 januari 2021
Vid en brandattack mot Malmös socialtjänst i augusti förra året förstördes en bil som tillhörde Malmö stad. Arkivbild.
Vid en brandattack mot Malmös socialtjänst i augusti förra året förstördes en bil som tillhörde Malmö stad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Vid ett hembesök i juni upptäckte en anställd vid socialtjänsten i Malmö ett automatvapen i lägenheten. Senare under sommaren kastades en brandbomb mot ett socialkontor och en bil sattes i brand.

Enligt en färsk medarbetarenkät har var fjärde anställd inom ekonomiskt bistånd i Malmö utsatts för hot eller våld under det senaste året.

Annons

Akademikerförbundet SSR kräver nu att socialtjänstens personal omfattas av samma lagstiftning som blåljuspersonal.

– Det här har har skett i tjänsteutövning och det måste både omgärdas av en lagstiftning som tar höjd för det, och att man också jämställs med till exempel polisen, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR till TV4.

Justitieminister Morgan Johansson ser allvarligt på saken och säger att socialsekreterare redan nu omfattas av lagen om våld och hot mot tjänsteman, eftersom de utövar myndighetsutövning.

Han hänvisar även till den så kallade blåljusutredningen.

– Ett av deras uppdrag är att se över straffskalan för våld mot tjänsteman, säger Morgan Johansson till TV4 Nyheterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons