GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

MP: Satsa på havsbaserad vindkraft

Det är dags att Sverige satsar på vindkraft till havs. Det skriver Miljöpartiets (MP) språkrör Per Bolund och Märta Stenevi, med flera, på .
Politik • Publicerad 1 maj 2021
Vindkraftverk till havs är något Sverige bör satsa på, skriver Miljöpartiet på DN Debatt. Arkivbild.
Vindkraftverk till havs är något Sverige bör satsa på, skriver Miljöpartiet på DN Debatt. Arkivbild.
Foto: Lars Skaaning/AP/TT

Miljöpartiet vill se en nationell strategi med målet att havsbaserad vindkraft ska ge 90 Twh (terawattimmar) år 2040.

Det motsvarar "i runda tal två tredjedelar av den nuvarande elanvändningen och en mycket stor andel av det framtida och ökade elbehovet", skriver politikerna.

Vidare skriver man att förutsättningarna för havsbaserad vindkraft är goda.

Politikerna listar även fyra punkter som krävs för att förverkliga planen:

En är en nationell strategi, likt de strategier Sverige har för landbaserad vindkraft och vattenkraft.

Dessutom pekar politikerna på att havsplanerna – som inom kort ska beslutas enligt EU-krav – ska möjliggöra en ambitiös utbyggnad utan att tumma på andra intressen.

Vidare lyfter MP-företrädarna fram en samexistens med Försvarsmakten som "alltför ofta", enligt debattörerna, "har opponerat sig mot ny vindkraft".

Till detta lägger artikelförfattarna minskade anslutningskostnader, enligt det riktmärke Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna enades om i energiöverenskommelsen 2016.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.