Annons
Nyheter

MP: Utse statssekreterare för samepolitik

Politik • Publicerad 2 februari 2023
Miljöpartiets sråkrör Märta Stenevi.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Miljöpartiet vill att regeringen utser en statssekreterare direkt under statsministern för att stärka det strategiska arbetet med samepolitiken. I Norge har det sedan 1997 funnits en statssekreterare för samiska frågor i samtliga norska regeringar.

– Det är nu hög tid för Sverige att också ta det steget, säger Henrik Blind, lokalpolitiker för Miljöpartiet i Norrbotten.

Annons

På en presskonferens i Jokkmokk säger MP-språkröret Märta Stenevi att man även vill se en "färdplan för svensk samepolitik". En parlamentarisk kommitté bör tillsättas för att ta ett ordentligt omtag om samepolitiken och stärka samarbetet mellan riksdagens partier och partierna i Sametinget, säger hon.

MP vill också att Sverige ansluter sig till ILO:s Konvention om ursprungsfolk och stamfolk (ILO-169). Konventionen antogs av Internationella Arbetsorganisationen, ILO, år 1989.

Därutöver vill man ge Giron Sámi Teáhter status som nationalscen.

– Regeringen har ett särskilt ansvar att värna urfolksrätten och samers rätt till sitt språk och sin kultur, säger Henrik Blind.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons