Annons

MSB varnar för främmande makt inför EU-valet

EU-valet kan komma att påverkas av främmande makt, enligt MSB. Myndigheterna som arbetar med valet uppmanas att rapportera in misstänkt verksamhet.
EU-valet • Publicerad 5 april 2019
EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.
EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Inför höstens riksdagsval pekades sådana påverkansaktioner ut som ett av de största hoten mot valet. Nu går Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut med en uppmaning till samtliga myndigheter som arbetar med EU-valet: underrätta oss om eventuella försök till valpåverkan.

– Vi har sett andra val bli angripna och då måste vi förutsätta att det kan ske mot det svenska valet. Oavsett vad vi vet och inte vet måste vi ta i så mycket vi kan för att skydda valet, säger Mikael Tofvesson, operativ chef för MSB:s arbete för att skydda EU-valet, till TT.

"Systemet svårmanipulerat"

Annons

Bakgrunden är bland annat att val i andra länder blivit påverkade – och Tofvesson pekar på det amerikanska valet. Han betonar dock att det svenska valsystemet är förhållandevis stabilt och svårmanipulerat.

– Det betyder inte att valsystemet inte kan angripas. Förtroendet kan angripas genom att man sprider vilseledande information om valets genomförande eller om partierna och de förtroendevalda, säger Mikael Tofvesson.

Säpo: Intresse finns

Säkerhetspolisen förberedde sig länge inför riksdagsvalet för att kunna förebygga påverkansoperationer. Inför EU-valet är man medveten om hoten från främmande makt.

– När det gäller EU-valet vet vi att det finns länder i vår närhet som är intresserade av att påverka valrörelsen. Då handlar det om en vilja att påverka enskilda frågor och så tvivel i befolkningen för att på så sätt påverka rättsstaten. Därför fortsätter Säkerhetspolisen att bedriva ett förebyggande arbete för att skydda valrörelsen från främmande makts påverkan, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen, till TT.

Beri Zangana/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons