Annons
Nyheter

MTR om strejkkaoset för pendlarna: "Beklagligt"

Lokförarnas olovliga strejk har lett till en stor andel inställda avgångar i Stockholms pendeltågstrafik.
– Det har orsakat stora problem för resenärerna och det är mycket beklagligt, säger MTR:s presschef Erik Söderberg.
Trafik • Publicerad 17 april 2023
Lokförarnas vilda strejk har orsakat stora problem för resenärerna i Stockholms pendeltågstrafik, enligt MTR. Arkivbild.
Lokförarnas vilda strejk har orsakat stora problem för resenärerna i Stockholms pendeltågstrafik, enligt MTR. Arkivbild.Foto: Caisa Rasmussen/TT

Resenärer i pendeltågstrafiken i Stockholm har på måndagen drabbats av stora störningar efter att lokförare gått ut i en vild strejk – en olovlig strejk organiserad av enskilda medarbetare.

– Det är en mycket speciell situation naturligtvis och ingenting som hör till vanligheterna. Det har orsakat stora problem för resenärerna som normalt åker med pendeltågen och det är mycket beklagligt, säger Erik Söderberg, presschef hos tågoperatören MTR, det bolag som kör pendeltågen.

Annons

Söderberg har inte någon exakt totalsiffra på hur många av bolagets lokförare som stannat hemma under måndagen.

– Det är inte alla som deltar i den vilda strejken utan folk är sjukskrivna, vabbar och så vidare, men det saknas en del lokförare, det gör det. En tidigare siffra som jag fick var att det var 40 av 144.

Kräver sjukintyg

MTR har under måndagen sett något förhöjda sjukskrivningstal och har därför beslutat om att kräva sjukintyg från första dagen.

– I samråd med våra fackliga klubbar så har vi tagit beslut att det nu krävs sjukintyg från dag ett. Det är helt enkelt för att den som verkligen är sjuk inte ska behöva känna sig misstänkliggjord.

Ta höjd för fortsatt strul

Den vilda strejken väntas pågå i tre dagar, men MTR vet inte exakt hur många lokförare som kommer att saknas de kommande dagarna. Erik Söderberg rekommenderar resenärerna att följa trafikläget via SL:s hemsida och app.

– Ska man resa med pendeltåget ska man vara beredd på att det kommer vara problematiskt de här dagarna. Då måste man ta höjd för det i sin tidsplanering och man måste kanske ställa in sig på att resa med andra färdsätt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons