Fredspristagarna kämpar mot sexuellt våld
– De får priset för sina ansträngningar för att få ett slut på användandet av sexuellt våld som ett vapen i väpnade konflikter, säger Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.
Denis Mukwege är läkare och har ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att hjälpa offren för sexuellt våld i Kongo-Kinshasa. Han och hans team har behandlat tusentals offer, står det i motiveringen.
"När man ser övergrepp och förstörelse och tiger om det, är det som att man är delaktig. När man inte fördömer det onda och inte säger vad man ser, för att få till en förändring, är det som att man accepterar det som händer. Det räcker inte att ta hand om tiotusentals kvinnor. Vi har behandlat följderna, men det är också mycket viktigt att behandla orsaken" skriver Mukwege i ett pressmeddelande från Läkarmissionen.
Pingströrelsens biståndsorganisation PMU, som har ett nära samarbete med Mukwege och Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa, är glada för utmärkelsen.
– Fantastiskt! Det är få i världen som är så värda ett fredspris som Denis Mukwege. Hans outtröttliga kamp för att få upp situationen i Kongo-Kinshasa på världsagendan – det är fantastiskt att det prisas, säger direktören Niclas Lindgren till TT.
Yazidiskan Nadia Murad tillfångatogs i augusti 2014 i sin hemort Kocho i Irak av terrororganisationen Islamiska staten (IS). Stora delar av hennes familj mördades. Murad fördes till den då IS-kontrollerade staden Mosul, där hon hölls fången och utsattes för sexuellt våld samt tortyr.
Efter tre månader av våldtäkter och övergrepp lyckades hon rymma från Mosul och tog sig till Tyskland. Hon har blivit ett språkrör för de tusentals flickor och kvinnor som genomlevt IS brutala fångenskap.
– Jag fick mod och styrka från de hemska saker jag har sett. Och jag kunde fly, därför vill jag nu berätta för världen om de saker som har hänt oss. För att rädda andra kvinnor och flickor, sade Nadia Murad till TT vid ett besök i Sverige 2016.