Annons

Munch "återförenas" med sin fästmö i London

Konst • Publicerad 7 april 2019
"Karikatyrporträtt av Tulla Larsen av Edvard Munch. Pressbild.Foto: Ove Kvavik/Muchmuseet

Ett porträtt av Edvard Munch, föreställande den norske konstnären själv och hans dåvarande fästmö Tulla Larsen ska visas vid en Munchutställning på British Museum i London, skriver .

Porträttet är från omkring förra sekelskiftet, men efter att ett bråk mellan paret slutat med skottlossning och att Munch fått en kula i handen sågade han itu målningen 1902.

Annons

När utställningen öppnar i veckan kan besökarna återigen se Munch och Larsen sida vid sida.

– Han målade det här utomordentliga porträttet vid höjden av deras förhållande. Han ser rödbrusig ut medan hon ser utled ut, säger utställningens curator Giulia Bartram till The Guardian.

Bartram hoppas att besökarna ska få upp ögonen för kvinnornas roll i Munchs konstnärskap.

– Munch hade enormt komplicerade förhållanden med kvinnor. Han hade en nästan fysisk fruktan för dem och han var neurotiskt rädd för att binda sig. Och hans kanske mest plågsamma relation var med Larsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons