Musk ger sig in i valrörelsen: "Otrolig makt"
Elon Musk har länge varit en vattendelare. Banbrytande visionär om du frågar vissa. "Tech bro" med allt mer extrema åsikter, om du frågar andra.
54-åringen höll länge en relativt låg politisk profil. Rubrikerna handlade i stället om de affärsmässiga framgångarna med Paypal, Tesla, Space X och – på senare tid – X.
Plattformen som tidigare hette Twitter är även den en vattendelare. Kritikerna menar att det är en ekokammare fylld av högertroll, kryptobluffar och porrbotar. Frågar du de frälsta, däribland Musk själv, är X den enda plattformen som faktiskt tillåter hela spektrumet av det offentliga samtalet.
– X är ett otroligt potent vapen för någon som vill få ut ett budskap, säger Andreas Önnerfors, medieforskare på Linnéuniversitetet och projektledare för medieinstitutet Fojos Faktajouren.
– X har fortfarande en enorm påverkan på det politiska klimatet. Det finns ingen plattform som har lyckats ersätta X som kommunikationsverktyg än så länge.
Högersväng
Musks inlägg på X var tidigare främst skämtsamma memes, uppdateringar kring de bolag han var aktiv i eller nördiga åsikter om spel och populärkultur. Under pandemin och tiden därefter, inklusive köpet av plattformen 2022, har dock inläggen ändrat ton.
Musk var starkt kritisk till hur amerikanska staten hanterade coronapandemin, med restriktioner som innebar produktionsstopp i hans Tesla-fabriker. Men inläggen rörde också viruset i sig och huruvida vaccin verkligen var lösningen.
I november 2023 skrev Musk vad som tolkades som antisemitisk propaganda. Därefter har inläggen som kritiseras för att vara konspiratoriska, högerpopulistiska eller transfobiska blivit allt fler.
– Det är helt extrema saker han kläcker ur sig på löpande band, säger Andreas Önnerfors.
Han exemplifierar med att Musk under kravallerna i brittiska Southport tidigare i år, utlösta av ett knivdåd då en 17-åring med föräldrar från Rwanda dödade tre flickor, lade sig i den brittiska inrikespolitiken.
Bland annat skrev Musk att "inbördeskrig är oundvikligt" och att "när kulturer krockar uppstår konflikt".
Avfärdar auktoriteter
– Det är att kasta in en molotovcocktail i en redan ansträngd social situation. Han ser sig själv på samma nivå som Storbritanniens premiärminister. Och gör sig lustig över valda representanter för andra stater, avfärdar deras auktoritet och låter marginella röster och extremister tala.
Elon Musk har drygt 197 miljoner följare på X. Enligt flera rapporter i amerikanska medier har han sett till att plattformens algoritmer synliggör hans inlägg för i stort sett alla användare.
Två månader före valet har han gjort flera inlägg där han anklagar etablerade medier för att vara finansierade av Demokraterna. Han har även delat filmklipp där en AI-röst låtsas vara Kamala Harris med meddelandet "det här är fantastiskt" och en skrattande emoji.
Tog tillbaka Trump
Efter stormningen av amerikanska kongressen den 6 januari 2021 stängdes Donald Trumps konto på dåvarande Twitter av, efter att den då avgående presidenten spridit falsk information om valresultatet.
När Elon Musk fick kontroll över plattformen hävde han det beslutet. I juli i år gav Musk öppet sitt stöd till Trump som presidentkandidat. Månaden senare gjorde han en "intervju" med Trump på X.
– Musk har en idé om att X är ett öppet torg. Men det är en privat ägd plattform, där du kan betala för att få ökad spridning. Det här är ett bolag som tjänar pengar, som styrs av reklam, säger Christian Christensen, amerikansk professor i journalistik på Stockholms universitet.
Demokratiskt hot?
Att Musk numera sysslar aktivt med politisk påverkan gör honom dock inte unik bland stenrika techföretagare.
– Vi har olika aktörer här, oavsett ideologi, med män som Zuckerberg, Bezos, Mark Cuban och Musk – en krets som äger stora bolag och är stenrika som använder sin position för att påverka, säger Christensen och fortsätter:
– Jag tycker man bör ställa sig frågan om det är bra för demokratin att ha en väldigt liten krets personer som har en sådan otrolig makt över mängden av information som kommer fram.
Exakt vart Musks politiska engagemang är på väg är oklart. Donald Trump har erbjudit honom att leda en kommission för att kapa i offentliga utgifter, om han vinner valet.
– Jag tror det kommer att sluta illa. Att det kommer bli en krock. Det är två män med två starka egon som förmodligen inte kommer att kunna samarbeta. Vi såg liknande händelser under Trumps tid som president, säger Andreas Önnerfors.
Fakta: Elon Musk
Född 28 juni 1971 i Sydafrika. Flyttade som 18-åring till Kanada, moderns hemland, för att studera. Musk bytte sedan till University of Pennsylvania där han tog examen i ekonomi och fysik.
1995 flyttade han till Kalifornien och började sin företagsresa. Det första företaget, som startades tillsammans med brodern Kimbal, köptes av Compaq för drygt 300 miljoner dollar 1999. Samma år var Musk med att starta upp det som senare skulle bli Paypal. Tjänsten såldes till Ebay i slutet av 2002 för 1,5 miljarder dollar.
Därefter var Musk med i startfasen av såväl Space X som Tesla. Med framgångarna från sin företagsresa räknas Musk som en av världens rikaste personer. Beroende på konjunkturläge och börsens rörelser ofta som den enskilt rikaste.
Musk har länge varit en flitig twittrare redan före köpet av plattformen och omarbetningen av den till X. Han har nära 200 miljoner följare på plattformen.
Hans personliga åsikter har de senaste åren tagit en allt större plats bland inläggen på X och Musk har kritiserats för att vara såväl transfobisk som antisemitisk som för att sprida konspirationsteorier och högerextrem propaganda.