Annons
Nyheter

Musk inte längre rikast – ryssar in på listan

Antalet ryska dollarmiljardärer ökar igen. 105 ryssar, som framför allt tjänat pengar på olja, gas och metaller, finns numera på Forbes årliga lista.
Teslaägaren Elon Musk har återigen tappat sin topplacering.
Ekonomi • Publicerad 9 april 2023
Andrej Melnitjenko är den rikaste ryska dollarmiljardären, enligt Forbes. Arkivbild.Foto: Thomas Hartwell/AP

När affärstidningen slutförde sin lista 2022 över världens dollarmiljardärer såg prognoserna för den ryska ekonomin dystra ut till följd av Moskvas kostsamma invasionskrig och västvärldens sanktioner.

Då registrerade Forbes 83 ryska miljardärer, vilket var en minskning jämfört med 2021 då siffran uppgick till 117.

Annons

I takt med att ryska råvaror som olja och energi nu upplever en global återhämtning dyker allt fler ryssar upp på Forbes topplista: 105 stycken, med en total förmögenhet på 474 miljarder dollar, motsvarande drygt 5 000 miljarder kronor.

Rik på konstgödsel

Andrej Melnitjenko är den rikaste ryssen och landar på plats 58 med en förmögenhet på 25,2 miljarder dollar, jämfört med 11,1 miljarder dollar föregående år.

Melnitjenko är grundare till företaget Eurochem, en av världens största producenter av konstgödsel, som har blivit allt dyrare på grund av kriget.

En annan nyhet på listan är att Teslas och Twitters ägare Elon Musk återigen halkar ner från förstaplatsen. Enligt Forbes är det hans dyra köp av Twitter som föranlett tappet, eftersom det slog hårt mot Teslas aktie.

Musk petad av fransman

Ny etta på listan är i stället fransmannen Bernard Arnault, ägare av LVMH – med lyxmärken som Louis Vuitton, Christian Dior och Moët & Chardon. Arnault är god för 211 miljarder dollar.

Till följd av ett år präglat av börsfall och räntehöjningar har antalet dollarmiljardärer totalt sjunkit från 2 668 till 2 640, och deras totala förmögenhet minskade med 500 miljarder dollar.

USA är det land med flest dollarmiljardärer: 735 stycken. Därefter kommer Kina med 562 och Indien med 169. Amerikaner innehar platserna 2–7 och följs sedan av mexikanske telekommiljardären Carlos Slim.

Fransyskan Françoise Bettencourt Meyers, barnbarn till grundaren av skönhetsmärket L'Oréal, är världens rikaste kvinna och kvalar in på plats 11 med en förmögenhet på 80,5 miljarder dollar.

På plats 104 återfinns förste svensk, Stefan Persson, H & M:s tidigare vd och styrelseordförande med en förmögenhet på 16,2 miljarder dollar.

Fakta: Världens 10 rikaste dollarmiljardärer

Namn, land, källa till rikedom och samlad förmögenhet:

1. Bernard Arnault, Frankrike, LVMH, 211 miljarder dollar

2. Elon Musk, USA, Twitter och Tesla, 180

3. Jeff Bezos, USA, Amazon, 114

4. Larry Ellison, USA, Oracle, 107

5. Warren Buffet, USA, Berkshire Hathaway, 106

6. Bill Gates, Microsoft, USA, 104

7. Michael Bloomberg, USA, Bloomberg L.P., 94,5

8. Carlos Slim, Mexico, América Móvil, 93

9. Mukesh Ambani, Indien, Reliance Industries, 83,4

10. Steve Ballmer, USA, Microsoft, 80,7

Källa: Forbes

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons