Annons
Nyheter

Musk om massuppsägningarna: "Hade inget val"

Hälften av Twitters anställda har tvingats lämna företaget, uppger bolagets säkerhetschef.
Enligt bolagets nya ägare Elon Musk är uppsägningarna ett måste eftersom annonsörer flyr och bolaget blöder motsvarande nära 44 miljoner kronor om dagen.
Ekonomi • Publicerad 5 november 2022
Elon Musk deltog vid en investerarkonferens på fredagen, samma dag som mängder med Twitteranställda fick beskedet att de sagts upp från Twitter.
Elon Musk deltog vid en investerarkonferens på fredagen, samma dag som mängder med Twitteranställda fick beskedet att de sagts upp från Twitter.Foto: AP/TT

Musk som tagit över Twitter där mängder med anställda på fredagen fick beskedet om att de sagts upp skriver på plattformen att "tyvärr finns det inget val när ett företag förlorar 4 miljoner (dollar) per dag".

"Alla som slutat har erbjudits 3 månaders lön, vilket är 50 procent mer än vad som krävs enligt lag", skriver han på Twitter.

Annons

Han skriver också att plattformens "starka åtagande för innehållsmoderering fortsätter att vara absolut oförändrat".

Kapar för mycket

– Jag tror att faran här är att kapar man för mycket så tappar man inte bara talangen, utan dem som ser till att Twitter fungerar bra, som ser till att allt är sömlöst så att man inte tänker på det, sade Alfred Hermida, professor i journalistik och sociala medier vid The University of British Columbia, tidigare till TT.

Musk, som köpt Twitter för 44 miljarder dollar, och genast luftat mer eller mindre populära förändringar på plattformen, säger att Twitter upplevt en "massivt tapp i omsättning, till följd av att aktivistgrupper pressar annonsörer", och påstår att "de försöker att förstöra yttrandefriheten i USA".

Twitters säkerhetschef Yoel Roth uppger på Twitter att omkring hälften av bolagets anställda fått gå, men bara 15 procent av dem som arbetar med säkerhet och förtroende på plattformen.

"Med förtidsröstning som pågår i USA, så är våra ansträngningar om valintegritet – inklusive skadlig desinformation som kan undertrycka röstande samt bekämpande av statligt stödda informationsinsatser – fortsatt topprioriterat", skriver han.

Kan stämmas

På plattformen delar många tidigare anställda sina minnen från bolaget.

"Slutet på en era. Det här ett brutalt sätt att få gå på efter tio år", skriver en av de tidigare anställda.

Det börjar också luftas idéer om stämningar mot bolaget, som på sina håll påstås ha brutit mot arbetsgivarregler om uppsägningar.

Jack Dorsey, medgrundare till Twitter som lämnade posten som vd förra året, skriver i ett inlägg på plattformen att han ber ursäkt för situationen. Han menar att företaget växte för snabbt under hans ledning och att detta lett till att flera personer nu måste sägas upp.

"Jag inser att många är arga på mig. Jag är ansvarig för att alla är i den här situationen: företaget växte för snabbt. Jag ber om ursäkt för det", skriver han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons