Annons
Nyheter

Musslor kokade till döds i värmeböljan

Musslor och andra djur längs kusterna i västra Kanada har dött i drivor i den extrema värmeböljan.
Utvecklingen oroar forskare.
Nordamerika • Publicerad 11 juli 2021
En miljard musslor kan ha dött längs Kanadas kust. Arkivbild.
En miljard musslor kan ha dött längs Kanadas kust. Arkivbild.Foto: Dan Hansson/TT

Zoologiprofessorn Christopher Haley vid University of British Columbia, som studerar klimatförändringarnas effekt på klippiga kuster där musslor och sjöstjärnor lever, ville se hur djuren klarat värmeböljan i slutet av juni.

Han säger till CNN att han kände lukten på långt håll. När han kom fram till stranden hittade han öppna musslor som ruttnade i sina skal.

Annons

– Det var katastrof. Det finns en stor musselbädd som täcker nästan hela kusten och nästan alla djuren hade dött.

Haley uppskattar att värmen kan ha dödat så mycket som en miljard musslor längs Georgiasundet, Pugetsundet och Juan de Fucasundet i västra Kanada.

Brian Helmuth, professor i marinbiologi vid Northeastern University, förklarar att musselbäddar precis som korallrev fungerar som ett varningssystem för hur haven mår.

– De är nästan som träden i skogen som är boplats för andra arter, så det märks verkligen när en musselbädd försvinner.

Båda forskarna befarar att värmeböljor är på väg att bli så vanliga att det inte är säkert att musselbäddarna kan återhämta sig.

– Det som oroar mig är att om vi börjar få värmeböljor som den här vart tionde år i stället för vart tusende, eller vart femte – då slår det för hårt och för snabbt för att det ska återhämta sig, säger Haley.

– Och då kommer ekosystemet att se väldigt, väldigt annorlunda ut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons