Annons
Nyheter

Myanmarier: "Revolution är enda alternativet"

De fredliga demonstrationerna har övergått i väpnad kamp på flera håll i Myanmar. Tidigare Miss Myanmar Htar Htet Htet finns bland dem som tagit till vapen och en växande skara landsmän gör samma sak.
Myanmar • Publicerad 3 juli 2021
Demonstranter har på fler håll i Myanmar börjat beväpna sig för att visa sitt motstånd mot militärjuntan. På bilden syns demonstranter med hemgjorda vapen under en demonstration i Myanmars största stad Rangoon (Yangoon) i april till stöd för en civil, federal armé.
Demonstranter har på fler håll i Myanmar börjat beväpna sig för att visa sitt motstånd mot militärjuntan. På bilden syns demonstranter med hemgjorda vapen under en demonstration i Myanmars största stad Rangoon (Yangoon) i april till stöd för en civil, federal armé.Foto: AP/TT
Lei Hnin Soe.
Lei Hnin Soe.Foto: Privat/TT
Skyltar på Myanmars frihetsberövade ledare ledare Aung Saun Suu Kyi hålls upp under en fredlig demonstrantion i Myanmars största stad Rangoon (Yangoon) i april.
Skyltar på Myanmars frihetsberövade ledare ledare Aung Saun Suu Kyi hålls upp under en fredlig demonstrantion i Myanmars största stad Rangoon (Yangoon) i april.Foto: AP/TT

– Du kan skriva mitt riktiga namn, säger 33-åriga Lei Hnin Soe samlat när TT:s reporter ringer upp.

– Förut använde jag det inte för att jag var orolig för min säkerhet, men det känns som en liten sak när folk riskerar liv och lem varje dag.

Annons

Hon ringer från sitt studentrum i ett försommarsoligt Lund – på säkert avstånd från militärjuntan i hemlandet.

Lei kom till Sverige för snart två år sedan för att studera till en masterexamen i folkhälsa, hon har inte varit hemma sedan den första februari. Det var dagen då militären genomförde sin kupp och tog makten i landet. Aung San Suu Kyi och flera andra civila ledare har sedan dess suttit frihetsberövade.

Sedan många år tillbaka har hon varit en skarp kritiker av militären.

– Jag är ganska säker på att de skulle gripa mig på flygplatsen, många av mina vänner sitter redan i fängelse.

Skönhetsdrottning med kalasjnikov

Häromveckan fick Lei syn på ett iögonfallande inlägg på plattformen Twitter. Inlägget kom från ett konto tillhörande Htar Htet Htet, tidigare Miss Myanmar.

Bredvid ett citat av Che Guevara syns fyra bilder där skönhetsdrottningen står i hög vegetation med en kalasjnikov ledigt över axeln. Av inlägget framgår att Htar Htet Htet anslutit sig till det väpnade motståndet mot militärjuntan och att hon nu genomgår träning i djungeln. På hennes tröja står "ARMY", armé, tryckt i stora bokstäver.

Lei läste inlägget om och om igen.

– Jag skulle göra samma sak själv, om jag bara kunde. Skulle jag kunna ta mig in i landet skulle jag åka raka vägen till fronten för att stridstränas i djungeln. Jag skulle kunna ta hand om sårade tror jag.

"Revolution enda alternativet"

TT: Är det inte bättre att göra fredligt motstånd än att ta till vapen?

– I en idealisk värld skulle det vara det bästa, men jag håller med Htar Htet Htet, nu gäller det att göra allt man kan. Jag skulle hellre möta militärjuntan om jag själv var beväpnad, så att jag inte blev dödad innan jag hann göra motstånd.

Annons

Lei trodde tidigare att politiska reformer skulle ske i hemlandet. Hon berättar att förhoppningarna om en gradvis demokratisering var höga när militärjuntan 2010 meddelade att de skulle öppna upp landet och tillåta fria val.

– Vi såg små förbättringar: En folkvald regering, vi fick internet i våra mobiler. Men sedan drogs allt det tillbaka i februari under kuppen. Militärjuntan lade sina kort på bordet och visade att de aldrig skulle ge ifrån sig ett uns makt.

– Nu är jag övertygad: Revolution är enda alternativet.

TT: Hur skulle du vilja att livet i Myanmar såg ut för dig och din familj?

– Det skulle vara ett bra liv. På vissa sätt som i Sverige: Vi skulle kunna utbilda oss, vi skulle ha fred och demokratiska rättigheter. Fast det skulle nog inte vara lika tyst som här, gatorna skulle vara fulla av liv.

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) är centralt placerat i Asien, med Bangladesh och Indien i väster, Kina i norr, och Laos och Thailand i öster. Med en yta på drygt 675 000 kvadratkilometer är landet ungefär 50 procent större än Sverige. Befolkningen beräknas uppgå till närmare 54 miljoner.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien. Under andra världskriget ockuperades landet av Japan, innan det blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi har haft en styrande roll under det senaste decenniet. Men hennes manöverutrymme har begränsats av militären som bland annat bestämt att hon inte fick bli president.

Den 1 februari genomförde militären i landet en kupp där Aung San Suu Kyi och flera andra civila ledare frihetsberövades. De sitter fortfarande inlåsta.

Efter kuppen har strider mellan militären och rebellgrupper som företräder olika minoritetsgrupper trappats upp runt om i landet. Militären har sedan dess genomfört flera flygangrepp i landets norra och östra delar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons