Annons
Nyheter

Mygel som inte var mygel fäller regering

En skandal som inte var en skandal och därför blivit en skandal. Det är den snåriga historien bakom att Nederländernas regering nu faller.
Nederländerna • Publicerad 15 januari 2021
Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Bild från i december.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Bild från i december.Foto: Yves Herman/AP/TT

Det handlar om barnbidrag till tusentals nederländska familjer, som betalades ut under ett antal av de senaste åren, men som sedan krävdes tillbaka på grund av misstankar om fusk och bedrägeri. Härvan knäckte mängder av familjer såväl känslomässigt som ekonomiskt.

– Med det här beslutet vill regeringen ge upprättelse till alla de föräldrar som blivit orättvist behandlade, säger premiärminister Mark Rutte vid en presskonferens.

Annons

Han lägger till att rättssäkerheten ska skydda medborgarna, men att det har gått hemskt fel i det här fallet.

Men en parlamentarisk utredning har nu visat att i många av fallen handlade det om banala småmissar, som att pappren inte var undertecknade på rätt sätt, snarare än mygel, rapporterar Politico.

Fuskskandalen blev en politisk skandal, och i torsdags avgick den socialdemokratiske ledaren Lodewijk Asscher, som varit ansvarig minister.

Hans parti PVDA ingår inte ens i den nuvarande regeringskoalitionen, känd i Nederländerna som "Kabinet Rutte III". Men väl i den förra, då bidragshärvan ägde rum. Därför faller skandalbilan även över premiärminister Mark Rutte, som enligt nederländska medier nu upplöser regeringen.

Turbulensen är ovälkommen i Nederländerna – som drabbats hårt av covid-pandemin – men behöver inte bli långvarig. Ordinarie parlamentsval är inplanerat om två månader, den 17 mars. Och enligt opinionsprognoserna väntas Rutte då få tillräckligt med stöd för att kunna bilda en ny styrande koalition.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons