Annons
Nyheter

Myndighetschef misstänkt efter brand på förvar

Chefen för Mexikos migrationsmyndighet, Francisco Garduño, kommer att ställas inför rätta för brott i samband med branden på ett migrantförvar där 40 migranter omkom i mars.
Mexiko • Publicerad 12 april 2023
Kistorna med kvarlevorna av migranter från Guatemala anlände på tisdagen till flygbasen La Aurora i Guatemala City.
Kistorna med kvarlevorna av migranter från Guatemala anlände på tisdagen till flygbasen La Aurora i Guatemala City.Foto: Moises Castillo/AP/TT

Chefen misstänks för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra branden, trots att tidigare incidenter visat på brister på landets förvar. Ytterligare en tjänsteperson misstänks också för brott, enligt åklagarmyndigheten.

Tre anställda på migrationsmyndigheten, en vakt och en migrant från Venezuela är sedan tidigare frihetsberövade i ärendet.

Annons

Branden på migrantförvaret i staden Ciudad Juárez, vid gränsen mot USA, bedöms ha startat då några av migranterna tände eld på madrasser i protest mot att de hade frihetsberövats.

Ett par vakter såg enligt övervakningsbilder ut att lämna förvaret utan några uppenbara försök att släppa ut migranterna. Men president Andrés Manuel López Obrador säger att vakterna i fråga inte hade några nycklar.

– Dörren var stängd, för personen som hade nycklarna var inte där, säger han.

Kvarlevorna efter 17 avlidna migranter från Guatemala, liksom fem från Honduras, flögs till sina hemländer under tisdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons