Annons

Världskänd rysk tv-journalist häktad

Ryssland • Publicerad 10 augusti 2022
Den ryska före detta tv-journalisten Marina Ovsjannikova vid ett framträdande i rätten i slutet av juli. Arkivbild.
Den ryska före detta tv-journalisten Marina Ovsjannikova vid ett framträdande i rätten i slutet av juli. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryska myndigheter har häktat Marina Ovsjannikova som tidigare var journalist vid rysk statlig tv. De har också gjort en räd hemma hos tv-journalisten.

En rättsprocess mot henne har inletts med misstanken att hon har spridit falsk information om ryska militären, uppger hennes advokat.

Annons

Om hon döms riskerar hon fängelsestraff enligt den nya lag som innebär att den som sprider information om Rysslands militär som regeringen bedömer som falsk kan dömas till fängelse i upp till 15 år.

Ovsjannikova blev världskänd när hon protesterade mot Rysslands invasion av Ukraina genom att visa en skylt i direktsändning i rysk tv. På skylten stod det "stoppa kriget, tro inte på propagandan, de ljuger för dig". Hon fick omgående sparken från tv-kanalen och dömdes till böter på omkring 5 000 kronor.

De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som "krig", "offensiv" eller "invasion". Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons