1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Något sämre tider för miljardärer

Världens mest välbärgade blev en aning mindre rika i fjol, enligt en rapport från den schweiziska banken UBS och revisionsbyrån PWC.
Världens dollarmiljardärer fick se sina tillgångar minska en aning under 2018. Arkivbild.
Foto: Keith Srakocic/AP/TT

Deras samlade tillgångar sjönk med 388 miljarder dollar, omkring 3 700 miljarder kronor. Det motsvarar utgifterna för närmare fyra svenska statsbudgetar – men är en spottstyver för världens rikaste.

De var fortfarande goda för totalt runt 8 500 miljarder dollar, cirka 82 000 miljarder kronor, efter minskningen.

Anledningen till nedgången är den geopolitiska oron i världen, med bland annat handelskrig mellan USA och Kina, som fått bankernas rikaste kunder att dra sig från att spekulera lika friskt som vanligt med sina pengar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Minskningen var särskilt tydlig för kinesiska miljardärer vars nettotillgångar sjönk med 12,8 procent. Antalet miljardärer minskade en aning på de flesta håll i världen, förutom i Nord- och Sydamerika där den starka techsektorn i USA bidrog till en ökning av antalet miljardärer på kontinenten till totalt 749.

Senast dollarmiljardärernas rikedomar minskade var 2015. De flesta åren efter en större dipp i samband med finanskrisen 2008 har deras tillgångar dock ökat stadigt.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktiga siffror för miljardärernas samlade tillgångar och för antalet miljardärer i USA.