Annons
Nyheter

Näringslivet: Kapital finns för ny kärnkraft

Energibolagen ryggar tillbaka för de höga kostnaderna. Men Svenskt Näringsliv tror på ny kärnkraft i Sverige.
– Den politiska risken är det största hindret mot att de här investeringarna ska komma på plats. Kapital finns, säger vd Jan-Olof Jacke till Svenska Dagbladet.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2023
Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Regeringens mål är att nya kärnreaktorer ska byggas. Men frågetecknen är många. Statliga Vattenfall har i väntan på en förstudie inte fattat något beslut, medan tyska Uniper – som deläger dagens aktiva svenska kärnkraftverk – har sagt nej till att bygga nytt.

Enligt Jan-Olof Jacke finns det ändå intresse och investerare.

Annons

– Det är både industriella och institutionella förvaltare. Det kommer inte att vara någon enskild aktör som ensam bygger ett storskaligt kärnkraftverk, snarare konsortier, säger han i en lång intervju med SvD.

Han vill dock inte säga vilka som vill investera.

– Men signalerna är ändå rätt så tydliga.

Jacke bedömer i SvD att det krävs långsiktiga politiska förutsättningar för att privata aktörer ska kliva fram. Konkret behövs tydliga "kommersiella och tekniska förutsättningar samt effektiva och förutsebara tillståndsprocesser".

– Om inte de som ska investera tror att det går att få lönsamhet i ny kärnkraft kommer det inte att bli några investeringar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons