Annons
Nyheter

Näst varmaste marsmånaden globalt

Mars månad var den näst varmaste globalt på 45 år, visar en ny rapport.
Och ishavstäcket runt Antarktis fortsätter att krympa.
Klimat • Publicerad 6 april 2023
Mars månad var den näst varmaste globalt på 45 år, enligt en ny rapport. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Rapporten från EU:s klimatbevakningsbyrå Copernicus climate change service bygger på dataanalyser av mängder av mätningar från satelliter, fartyg, flyg och väderstationer runt om i världen.

Temperaturerna i mars låg över snittet i södra och centrala delarna av Europa, medan norra Europa var kallare än genomsnittet.

Annons

I stora delar av Nordafrika, sydvästra Ryssland, Asien, nordöstra Nordamerika och Sydamerika låg temperaturerna långt över medeltemperaturen. Där ingår bland annat Argentina och Australien, som är hårt drabbade av torka.

Den globala uppvärmningen leder till att havsisen smälter och att havsnivåerna höjs. I februari rapporterade Copernicus att ishavstäcket runt Antarktis var mindre än det har uppmätts vara någon gång tidigare. För mars uppmättes det näst minsta istäcket för en marsmånad, sedan mätningarna startade för 45 år sedan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons