Annons

Nästa punkt på Ukrainas önskelista: flygplan

Ukraina har knappt hunnit få löften om nya stridsvagnar innan det är tal om nästa punkt på önskelistan: stridsflygplan.
Landets allierade är av helt olika åsikter, men under det fullskaliga kriget har det visat sig gång på gång att ett nej inte är ett nej.
Ukraina • Publicerad 3 februari 2023
Polska F-16-plan i en Nato-övning i Litauen i januari förra året. Arkivbild.Foto: Litauens försvarsdepartement via AP/TT
Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov har diskuterat militärt stöd i Frankrike under veckan. Här sitter han till höger i bild. Till vänster sitter Frankrikes försvarsminister Sébastien Lecornu. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT
Ett ukrainskt Mig-29-plan, som tillverkades i Sovjetunionen men som senare har uppgraderats. Här på flygbasen Vasilkov utanför Kiev år 2016. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Nej, svarade USA:s president Joe Biden kort på en fråga om landet kan komma att skicka F-16-plan till Ukraina. Enligt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kommer det inte ens på fråga att gå vidare med stridsflygplan.

– Jag kan bara avråda från att gå in i ett oavbrutet budkrig där man ser vem som kan erbjuda mest när det gäller vapensystem, sade Scholz i en intervju med den tyska tidningen Tagesspiegel tidigare i veckan.

Annons

Men Frankrike och Storbritannien utesluter inte att det kan bli aktuellt att sända stridsplan. Nederländernas regering överlägger om saken. Slovakien är redo att skicka plan.

– Ukraina behöver stridsflygplan. . . robotar, stridsvagnar. Vi behöver agera, sade Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu, vid en pressträff i lettiska Riga i tisdags, där han framträdde tillsammans med sina kollegor från Lettland, Litauen och Polen.

"Absolut möjligt i morgon"

Härom veckan meddelade en rad länder att Ukraina skulle få moderna, västtillverkade stridsvagnar. Efter många om och men, förhandlingar och kompromisser, gav Tyskland ett avgörande grönt ljus för export av tysktillverkade Leopard 2-stridsvagnar.

Kriget har dundrat på och delvis ändrat karaktär, med nya behov av vapen. Diskussionerna om större vapenleveranser till Ukraina har dock följt ett visst mönster. Ukraina har haft stora önskemål, parterna i väst har dividerat om huruvida det är rätt att skänka de vapen som önskas, det har talats om röda linjer för en avgörande upptrappning – och i slutänden har de enats om att kliva fram med stöd i enad front.

– Det som är omöjligt i dag är absolut möjligt i morgon, sade Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov till amerikanska NPR härom dagen.

Samma dag som Tyskland gav med sig om stridsvagnarna gick Ukrainas biträdande utrikesminister Andrij Melnyk ut och uppmanade Ukrainas allierade att bilda en "stridsflygskoalition". Han nämnde plan som F-16, F-35, Eurofighter, Tornado – och svenska Gripen.

– Det är värt att dra i gång diskussionen även om man vet att man inte kommer att uppnå sitt mål i morgon och även om det slutar med att man utsätts för hån och förlöjliganden, säger Melnyk till Politico.

50-tal förstörda

Utrikesminister Dmytro Kuleba sade på en pressträff i tisdags att stridsflygplanen är av högsta prioritet för Ukraina.

Landet behöver så många som 200 moderna stridsflygplan, anförde en talesperson för Ukrainas flygvapen på en annan pressträff samma dag. Flygvapnet bedöms ha haft 120 stycken att tillgå när den fullskaliga invasionen inleddes, om än i olika sovjetiska modeller. Hittills under kriget har de förlorat allra minst ett 50-tal, enligt militärsajten Oryx som för protokoll över de förluster i kriget som kan ledas i bevis.

Kriget har primärt förts på marken. Ingen av sidorna har haft kontroll över luftrummet, vilket bedömare tillskriver effektiva luftvärnsrobotar. Ryssland har också förlorat många flygplan, enligt beräkningar något fler, men har i utgångsläget många fler att tillgå.

Annons

Med stridsflygplanen skulle Ukraina få större möjligheter att anfalla ryska positioner längre in på ockuperad mark, men också att stoppa ryska flyganfall med plan som har längre räckvidd. De allierade ländernas största oro har hela tiden dock varit att ett ukrainskt anfall ska nå ryskt territorium och orsaka en rejäl upptrappning.

Upp till USA

Ukrainas stridspiloter är utbildade för att flyga sovjetiska plan och flera länder i det tidigare östblocket har sådana att erbjuda.

Men diskussionerna gäller framför allt amerikanska och mer moderna F-16-plan som Ukraina också helst säger sig vilja ha. De finns i många exemplar i många länder och flera av dessa länder håller på att byta ut dem mot nyare modeller. I slutänden är det upp till USA att ge grönt ljus för export.

Den 14 februari samlas de fler än 40 länder som stödjer Ukraina ännu en gång på den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland för att överlägga om fortsatt stöd.

Fakta: Huvudalternativen

F-16

Första prioritet för Ukraina. Omkring 3 000 exemplar är i tjänst i USA och 25 andra länder. I Europa finns de i Belgien, Danmark, Grekland, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Turkiet och snart i Bulgarien och Slovakien. Flera länder håller på att ersätta sina med den nyare modellen F-35, vilket Norge nyligen har gjort helt och hållet. Utbildning av nya piloter lär ta flera månader.

.

Rafale/Mirage

Ukraina har uttryckt en preferens för Rafale och Frankrike utesluter inte att man kan skicka några av sina stridsflygplan, men frågan är om det inte blir en äldre modell. Frankrike meddelade nyligen att man kommer att pensionera plan av modellen Mirage 2000, vilket skulle kunna innebära att Ukraina får sådana när Frankrike ersätter dem med nya Rafale.

.

Gripen

De svensktillverkade Gripen-planen är de enda som används inom Sveriges flygvapen (Jas 39 Gripen). Tjeckien och Ungern är två länder som hyr Gripen-plan av Sverige. Sveriges försvarsminister Pål Jonsson talade varmt om Gripen när han besökte Ukraina i december, men sade nyligen till Politico att Sverige för närvarande inte har några planer att bistå med dem. Det svenska flygvapnet har totalt 96 stycken.

.

Eurofighter

Eurofighter Typhoon tillverkas inom ett samarbete mellan Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland. De används i Italien, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Österrike. Storbritannien har dock sagt nej till att skicka sina till Ukraina med förklaringen att det är ett väldigt komplicerat system att utbildas i. Den äldre modellen Tornado finns också i flera lager.

.

Mig

Mikoyan Mig-29-planen tillverkades i Sovjetunionen och spreds bland dess republiker och allierade. Polen och Tjeckien har dem. Polen erbjöd att skicka många till Ukraina i början av det fullskaliga kriget i utbyte mot att USA skickade amerikanska plan till Polen, men den planen blev det inget av. Ukrainska piloter är utbildade i Mig-systemen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons