Annons
Nyheter

Nästan hälften av butikerna utsatta för brott

Nästan hälften av butikerna i Svensk Handels Trygghetsbarometer uppger att de varit utsatta för brott den senaste tiden. Det handlar framför allt om stölder.
Brott • Publicerad 4 april 2023
Stölder av smör och kött är ett problem i handeln. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Svensk Handels säkerhetsindex för det första kvartalet i år visar att 47 procent av butikerna som ingår i undersökningen har utsatts för någon form av brott eller hotfullt beteende den senaste tiden. Det är en ökning med 3 procentenheter sedan föregående kvartal, uppger branschorganisationen.

Den senaste tiden har stölder av särskilt stöldbegärliga varor som smör och kött blivit ett stort problem. 39 procent av handlarna svarar att de utsatts för stölder. I 69 procent av fallen har stölderna inte polisanmälts, vilket är en markant ökning jämfört med det fjärde kvartalet 2022, enligt Svensk Handel.

Annons

"Handlare vet om att polisanmälningar väldigt sällan leder till att någon grips, och än mer sällan leder det till fällande dom. Det är hög tid att regeringen och ansvariga myndigheter tar frågan på allvar", säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

20 procent av de 683 butikerna som ingår i undersökningen har utsatts för hotfullt beteende av kunder och 14 procent uppger att de utsatts för bedrägerier eller försök till bedrägeri.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons